Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další vraždění štve i Radu bezpečnosti

Bombardování Pásma Gazy. FOTO - www.charlottesvillepeace.org

 

 

Při ranních izraelských útocích na Pásmo Gazy ve čtvrtek přišlo o život 22 Palestinců (z toho jen tři předáci Hamásu, ostatní byli civilisté), na 70 jich bylo zraněno. Informovala o tom palestinská agentura Maan. Konflikt trvá s několika přestávkami od začátku července a vyžádal si od té doby přes 2000 obětí. Gaza byla zničena trojnásobně víc než před lety během jiné genocidy, Litého olova. Proti dalšímu vraždění se ostře vyslovila i Rada bezpečnosti OSN.

Kontroverzní izraelský premiér Benjamin Netanjahu v televizi ve středu oznámil, že »kampaň« proti Hamásu bude pokračovat, dokud nebude na jihu Izraele panovat klid. Nazvat povraždění 2000 civilistů kampaní, to už chce opravdu silný žaludek...!

A jak vypadá ona kampaň v praxi? Bez úspěchu se Izraelci pokusili v úterý zabít velitele ozbrojeného křídla Hamásu Muhammada Dífa. Zasáhli jeho dům a při útoku zemřela Dífova žena a syn, Díf sám však unikl. Ve čtvrtek bylo v troskách domu objeveno také tělo Dífovy dcery.

Zvláštní počty Netanjahua

Hamás ve čtvrtek stejně jako ve středu pohrozil, že začne mířit své rakety na strategické body v Izraeli včetně mezinárodního Ben Gurionova letiště. Netanjahu podle vskutku zvláštní logiky vzkázal, že odpověď Izraele bude sedmkrát silnější. A to pomíjíme fakt, že má izraelský předseda vlády problémy s kupeckými počty, protože zatím ty odpovědi byly silnější nesrovnatelně vícekrát než sedmkrát. Aspoň co se počtu obětí týče!

Izraelský list Haarec přitom upozornil, že vlivem zničené infrastruktury se v Pásmu Gazy začíná zásadním způsobem nedostávat pitná i užitková voda. V provizorních přístřešcích, kam se muselo uchýlit na 270 000 Palestinců, se začínají šířit kožní nemoci a infekce. Poničenou elektrickou síť se sice podařilo zčásti opravit, ale dodávky elektřiny jsou stále omezeny na 12 hodin denně...

Rozčílená OSN

Rada bezpečnosti OSN vyjádřila ve středu hluboké znepokojení nad novou vlnou útoků a vyzvala obě strany k obnovení rozhovorů o trvalém příměří, a aby »zabránily eskalaci situace a okamžitě uzavřely humanitární příměří«, uvedl podle agentury Reuters britský velvyslanec u OSN a nynější předseda rady Mark Lyall Grant.