Jdi na obsah Jdi na menu
 


Daniel Pawlas byl ve čtvrtek 24. října hostem pořadu Máte slovo na České televizi.

 

Kdybychom vzali stupnici všech zemí světa, tak Čína bude rozhodně v té demokratičtější části. V zemích tradičních spojenců Spojených států jsou porušována lidská práva, řekl Pawlas u Jílkové

 

 Diskutoval s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) o tom, že Peking vypověděl partnerství s Prahou kvůli údajnému vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Je to pro nás problém? Nebo nám Čína jenom vnucuje svou propagandu? 

"Já s panem primátorem Hřibem nemohu souhlasit. Já si myslím, že to je klasické odvádění pozornosti od neřešených problémů hlavního města, hlavního města České republiky Prahy. Ten článek 3, o kterém pan primátor říká, že neexistuje, že ho Čína používá jen k šíření své propagadny, je v souladu se stanoviskem vlády České republiky, se stanoviskem Evropské unie i se stanoviskem OSN, které v roce 71 jasně řeklo, že Čínská lidová republika je jednotná," řekl mj. Pawlas.

"Je zajímavé, že Spojené státy americké nemají žádný problém obchodovat s čínskými firmami. Já můžu být naprosto konkrétní. Čína ve velkém investuje v cizích rozvojových zemích, vyhrává tam státní zakázky a kdo myslíte, koho si myslíte, že si přizve ke spolupráci? Spojené státy americké, americké firmy, které. Já vám řeknu příklad, kdybychom vzali stupnici všech zemí světa, no tak Čína bude rozhodně v té demokratičtější části. Takoví tradiční spojenci Spojených států Turecko, Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, o těch o těchto zemích se zde nebavíme. A tam jsou porušována lidská práva. Čína je demokratický stát. Samozřejmě, že ano," reagoval Pawlas na slova Jílkové, která si myslí, že se v Číně nemůže svobodně mluvit.

Více v pořadu Máte slovo.
 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM