Jdi na obsah Jdi na menu
 


Děláme všichni všechno pro to, aby bylo složeno co nejvíce kandidátních listin

 

Rozhovor s Petrem Šimůnkem, prvním místopředsedou ÚV KSČM

Ústřední a Výkonný výbor ÚV KSČM schválily koncepci předvolební kampaně do podzimních komunálních voleb. Jak se liší přístup KSČM od těch předchozích?

V obcích se lidé poměrně dobře znají a při volbách hodnotí, kdo a co pro obec udělal. Na rozdíl od voleb do parlamentu mají politické strany podobné programy. Změnou oproti minulým volbám je obrovská mobilizace sil k sestavování kandidátních listin. Obce se vylidňují, lidé odcházejí za prací a studiem do větších měst a nemají čas vykonávat funkce zastupitelů. Snažíme se tedy sestavovat i kandidátní listiny KSČM z nezávislých kandidátů a zabránit tak volbě pravice.

Jaké konkrétní úkoly dostaly krajské a okresní výbory?

 

 

 

Vzhledem k tomu, že volby jsou již nedílnou součástí našeho politického života, zabývají se krajské i okresní výbory těmito úkoly nepřetržitě. Jedny volby končí a na druhé jsme již téměř připraveni. I když se to nezdá, volby do obecních zastupitelstev jsou jedny z nejnáročnějších. Ten nejdůležitější úkol pro okresní výbory byl sestavit kandidátní listiny v co nejvíce obcích. Kandidátní listina by měla být úplná, protože kolik mám kandidátů, tolik dostávám hlasů od voličů. I v obci, kde vyhráváme volby do sněmovny, Senátu či Evropského parlamentu, můžeme kvůli nenaplněné kandidátní listině volby prohrát. Každý kandidát a náhradník je velmi důležitý.

A co centrum?

Volební oddělení volby připravuje v předstihu. Komunálními volbami a sestavováním kandidátních listin jsme se poprvé zabývali v prosinci 2012. V České republice je zhruba 6300 obcí s 59 000 kandidátskými místy. V roce 2010 postavila KSČM zhruba 1600 kandidátních listin. Do 5. srpna museli politické strany, hnutí a nezávislí kandidáti podat kandidátní listiny.

Nejrůznější metodiky pro přípravu voleb připravuje volební oddělení a průběžně je zasílá okresním organizacím. Vše kontroluje Ústřední operativní volební štáb, který se schází zpravidla jednou do měsíce včetně letních prázdnin.

Čeká nás dvouapůlměsíční šňůra vysvětlování voličům, proč by měli volit právě KSČM. Co vy byste dával na první místo?

Je to velmi těžká otázka, každá obec je jinak veliká a žije svými problémy. Někde řešíme chod mateřské školy, jinde jsme před zrušením nemocnice, několik let k nám už nejezdí autobus, bojujeme za obchvat obce, aby přes nás nejezdily kamiony, a jsou obce, kde je beznadějně vysoká nezaměstnanost, i obce, kde nenajdeme žádné kandidáty, protože obec je tak zadlužená, že se do toho prostě nikomu  nechce.

Vysvětlování občanům, proč volit právě komunisty, je jednoduché: nikdy jsme se nezpronevěřili lidem, ohlédněte se za prací našich krajských zastupitelů, kteří jsou již dva roky ve vedení devíti krajů, a čtěte Haló noviny, kde je prezentována práce i našich poslanců.

A nyní konkrétně. Jak je KSČM na tom s přípravou kandidátů?

Jak jsem již uvedl, k pátému srpnu muselo být vše hotovo a kandidátní listiny podány.

Podaří se KSČM naplnit tolik kandidátek jako v předchozích komunálních volbách?

Děláme všichni všechno pro to, aby bylo složeno co nejvíce kandidátních listin. Při poslední poradě s předsedy krajských výborů jsme konstatovali, že jsme na tom asi stejně jako před čtyřmi lety. Do té doby jsme ztráceli vždy od jedněch voleb k dalším volbám 180 až 250 obcí, kde jsme kandidovali.

Jsou hotové programy, anebo se na nich ještě pracuje?

Většina obcí hlásí hotovo! Celorepublikově byl vytištěn přebal pro volební program KSČM v obci. V těchto dnech se programy tisknou a připravují pro distribuci k občanům.

Kdy vlastně by se s propagací programů KSČM mělo začít? Těžko nyní, když je okurková sezona, nebo se mýlím?

Propagovat stranu musíme pořád, nejen před volbami. I když volební kampaň začne začátkem září, musíme využít i různých kulturních, sportovních a společenských akcí k propagaci našeho volebního programu. A nesmíme zapomínat, že naším koaličním partnerem pro komunální volby jsou samotní občané.

Jaroslav KOJZAR