Jdi na obsah Jdi na menu
 


Demokratická diskuse? Mluvit budeme jen my - TOP 09 a ODS!

8. 1. 2016

 

Pravicová opozice si ve sněmovně v rozpravě k elektronické evidenci tržeb (EET) opět vystačila sama. Mikrofon opanovali její zástupci s přednostním právem. Většinově zavedení EET kritizovali. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ho naopak hájil.

Na »obyčejné« poslance, ty bez práva vystoupit kdykoli, se nedostalo. Prvním řádně přihlášeným diskutujícím byl od rána předseda kontrolního výboru sněmovny Vladimír Koníček (KSČM). Jaké to je sedět pět hodin v poslanecké lavici a nevědět, zda na něj dojde řada za pět minut nebo vůbec? »To, co se přihodilo, vnímám jako výrazné zneužívání přednostních práv. Ve chvíli, kdy spolu mluvíme (do 14. hodiny, kdy schůze skončila, chyběly dvě minuty – pozn. red.) je řádně přihlášeno do rozpravy dvacet poslanců. Já jsem se ani jako první nedostal ke slovu,« sdělil našemu listu Koníček. Na ministra financí měl připraveno několik otázek, »protože jsme v kontrolním výboru projednávali technické zabezpečení EET, a vzniklo tam několik problémů,« vysvětlil.

 

 

 

Podle místopředsedy sněmovny a předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa rozprava ukázala, že zejména TOP 09 si představuje demokratickou diskusi tak, že smějí mluvit jen oni. »Svými přednostními právy a faktickými poznámkami, z nichž některé ani nereagovaly na průběh diskuse, znemožnily vystoupení řádně přihlášených diskutujících. Je to možné, ale pokud vyhrožují Ústavním soudem, tak je to v jejich neprospěch. Proto jsem upozorňoval na průběh diskuse tak, aby se měl ÚS čeho přidržet při porovnávání – zda jde, či nejde o demokratickou diskusi,« zdůraznil pro Haló noviny Filip.

Babiš: EET podnikatele nezatíží

Podle ministra Babiše není pravda, že evidence zatíží podnikatele, jak tvrdí pravice. Kolem systému je podle něj stále mnoho nepochopení. Jde o evidenci tržeb, nikoli zákazníků a jejich spotřebitelského chování. Podnikatel zadá tržbu do pokladního zařízení tak, jak je zvyklý už nyní, vše ostatní - tedy přenos dat finanční správě a zpětné dodání potvrzení, se odehraje samočinně. »Pro podnikatele se nic nezmění proti postupu, který znají nyní,« zdůraznil. EET by měla podle Babiše omezit zejména zatajené tržby, které vyčíslil podle dat ČSÚ zhruba na 170 mld. Kč ročně. Cílem koalice je zlepšit výběr nynějších daní a tím vytvořit prostor pro jejich možné snížení, dodal. Babiš zároveň zdůraznil, že EET není jediným opatřením proti daňovým únikům. Jde o jeden z projektů, kterým chce vláda zajistit spravedlivější výběr daní. Z dalších opatření zmínil např. kontrolní hlášení u DPH, lepší výběr spotřebních daní a prokazování původu majetku.

Nalomený Gazdík

Nad závěrečným čtením předlohy trávili poslanci už třetí den. Pozornost vyvolalo snad jen vystoupení místopředsedy sněmovny Petra Gazdíka (TOP 09), který Babišův projev ocenil s tím, že takto si představuje parlamentní diskusi. »Já se cítím být částečně nalomen,« prohlásil. Později novinářům řekl, že nešlo o ironii, Babiš podle něj odpověděl na tři jeho argumenty proti EET, má však ještě další.

Předseda klubu TOP 09 František Laudát ovšem zdůraznil, že frakce je v postoji k zákonu jednotná. »Využijeme všech ústavních možností, všech možnosti jednacího řádu, aby tento zločinný zákon nebyl schválen,« prohlásil. Evidenci tržeb opět tvrdě kritizoval předseda ODS Petr Fiala. »Je pro nás symbolem snahy zavádět v ČR dohlížitelský stát, novou formu socialismu,« uvedl. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura vyjádřil obavy z revolučních projektů a žádal zdůvodnění, proč má být zaváděna postupně podle odvětví, když koalice mluví o rovnosti podnikatelského prostředí.

Koalice chce zákon ve sněmovně schválit do konce ledna. Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka počítá s tím, že se o zákonu povede debata ještě dvakrát nebo třikrát, než se přistoupí ke konečnému hlasování. Podobně mluvil i předseda klubu ČSSD Roman Sklenák, podle něhož musí mít každá obstrukce opozice svůj konec. Pokud se tak skutečně stane navzdory vůli pravicové opozice, skončí věc asi u Ústavního soudu.