Jdi na obsah Jdi na menu
 


Disidenti na Kubě neuspěli

20. 4. 2015
 

 

 

V nedělních obecních volbách na Kubě neuspěli dva kandidáti protivládní opozice, kteří byli vůbec prvními tzv. disidenty v historii socialistické země ucházejícími se o přízeň voličů.

Nezávislý novinář a právník Hildebrando Chaviano a Yuniel López z politické strany zvané Demokratická a nezávislá Kuba už uznali porážku a v zastupitelských orgánech v metropoli Havaně tak nezasednou, informovala včera agentura AP.

Oba představitelé opozice se ucházeli o jedno z 12 589 míst v místních zastupitelstvech, jejichž členové vybírají polovinu členů do vedení regionů. Zastupitelstva jednotlivých provincií pak nominují polovinu kandidátů do centrálního parlamentu, který sestavuje státní radu, jež volí prezidenta.

Už fakt, že se zástupci tzv. opozice vůbec dostali mezi kandidáty, byl na Kubě přelomový. Kubánské zákony sice garantují práva nezávislých kandidátů, ale tito nikdy nezískali dostatečné množství návrhů mezi obyvatelstvem ve svých okrscích, aby se vůbec mezi kandidáty mohli objevit...

Podle předsedy Společnosti Česko-kubánského přátelství Ludvíka Šuldy je nedělní výsledek dokladem toho, že přes proklamace USA a miamského exilu, resp. jim poplatných masmédií, je zájem o tzv. opozici na Ostrově svobody minimální. A to i přes dotace od sponzorů z USA i odjinud. Kubánci zkrátka nadále podporují svou Revoluci!