Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dluhová spirála pokračuje

18. 12. 2014

 

Jiří Dolejš: Babiš zvyšuje strukturální deficit, tj. deficit očištěný o cyklické vlivy, takže deficit na rok 2015 vzroste.

Státní dluh České republiky se letos sníží meziročně o zhruba dvacet miliard. Klesne tak poprvé od roku 1995, uvedl na společné tiskové konferenci s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě ministr financí Andrej Babiš (ANO). Skutečnost je ale poněkud složitější.

Zeman v listopadu v debatě o hospodářské politice vyzval ke snižování státního dluhu o deset až dvacet miliard korun ročně. Ke konci září činil státní dluh 1,683 bilionu korun a podle dřívějších slov Babiše se výše dluhu v následujících letech nezvýší.

»Pokud jde o to, jak byl zastaven dluh, tak dluhová spirála logicky pokračuje. Deficity jsou každoročně vysoké, na úrovni 100 mld. Kč. Deficit v roce 2015 oproti roku 2014 dokonce vzroste, bude nižší oproti plánu, ale vzroste oproti realitě. Jestliže realita, tj. předpoklad za rok 2014 je 90 mld., a na příští rok je plán 100 mld., je to nárůst deficitu. Druhá věc je, že Andrej Babiš zvyšuje strukturální deficit, tj. deficit očištěný o cyklické vlivy, takže deficit na rok 2015 vzroste, deficit strukturální také vzroste. A jestliže je upraven objem státního dluhu o zmiňovaných 20 mld., je to jednorázové účetní opatření, které se nebude opakovat. Zahrnuje se do toho totiž jednorázová úspora na účtech centrálních organizací,« prohlásil v reakci pro náš list stínový ministr financí KSČM Jiří Dolejš. Zároveň zdůraznil, že to není nějaké systémové snížení dluhu, tendence k dluhu je trvalá, a kdyby se měl opravdu snížit, musely by být výrazně snížené deficity. Zároveň sdělil, že podíl dluhu ČR na HDP je 40 %, což je výrazně menší než v zemích kolem nás. Průměr EU je 90 procent. Je otázka, tvrdí Dolejš, zda se víc nevěnovat problematice podpory růstu.

Kapka ke kapce…

Prezident Zeman s ministrem Babišem znehodnotili dluhopis ve výši čtyř milionů korun. O tuto částku, kterou Zeman nastřádal ve svém fondu, tak snížili státní dluh ČR. Zeman s Babišem jeden milionový dluhopis společně rozstříhali už v červnu. Prezident se tehdy nechal slyšet, že další částky budou vždy dvojnásobné, tj. dva, čtyři, osm atd. milionů korun. Včera však uvedl, že jeho fond roste rychleji, než se očekávalo, a je tak možné znehodnotit dluhopis ve výši čtyř milionů. »Je to sice stále ještě kapka v moři, ale je to už čtyřikrát větší kapka, než byla předtím,« poznamenal Miloš Zeman. Jeho fond má nyní kolem 500 přispěvatelů a jejich počet stále roste. Babiš k tomu uvedl, že se díky fondu prezidentovi podařilo oddlužit už asi 31 Čechů. Každý občan ČR totiž při rozpočítání dluhu eráru na hlavu dluží 160 tisíc.

Novináři se zajímali také o názory politiků k ekonomickým problémům Ruska, ty jsou podle českého prezidenta otřesem, který je však překonatelný. Destabilizace v zemi se neobává, naopak věří ve stabilizaci Ukrajiny. Ukrajinský konflikt opět označil za občanskou válku. Podle Zemana zůstane Ukrajina i přes zájem vstoupit do NATO neutrálním státem. ČR by měla podle prezidenta podporovat stabilizaci Ukrajiny a pokračování mírových rozhovorů. O situaci na Ukrajině chce mluvit také s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, který se chystá na návštěvu Prahy.