Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dobrý záměr, podivné moratorium

18. 9. 2014

Ilustrační FOTO - www.krnap.cz

 

 

Norma je od středy v meziresortním připomínkovém řízení. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) považuje návrh za revoluční, protože podle něj národní parky otevírá v prvních zónách šetrnému turismu víc než dosud. »Touto novelou vysíláme i vzkaz obcím, že plně respektujeme jejich požadavek na to, aby zavládla určitá stabilita,« řekl Brabec.

Stínová ministryně KSČM Kateřina Konečná je za tuto novelu ráda. »Cestu sjednocení pravidel pro všechny parky jsme vždy podporovali. Vždy jsme říkali, že je nesmysl vyčlenit jeden nebo dva parky a dát jim zcela zvláštní podmínky,« řekla Haló novinám Konečná.

Ministerský návrh má však jednu zvláštnost. Některá ustanovení zákona, jako třeba vymezení zón či klidových území, nepůjde 15 let změnit. Moratorium bude zakotveno přímo v zákoně, což je podle ministra prý právně možné. »Jsme připraveni navrhnout určité období, dnes hovoříme o 15 letech, kdy se s těmito věcmi dál nebude hýbat,« řekl Brabec.

To budí v Konečné ovšem pochybnosti. »Chápu, že ministr chce do národních parků vnést klid a možnost dlouhodobého plánování a rozvoje, ale nejsem si jistá, zda tento klid má být zajišťován moratoriem přímo v zákoně. Co když zkušenost za pět či deset let ukáže, že je potřeba něco opravit či poupravit?« podivila se Konečná nad ministerským záměrem. Nicméně zákon nyní pečlivě prostuduje a nechce ho kvůli nápadu s moratoriem předčasně zavrhnout. Vytvořit jasnou a jednotnou koncepci národních parků v ČR by si totiž velmi přála.

Novela má také zrušit dosavadní první zóny a zavést takzvaná klidová území, do kterých nebude zakázaný vstup a v určitých měsících roku tam bude možné chodit po značených cestách s průvodcem. Měla by mít menší rozsah než současná první (nejpřísněji chráněná) zóna. Novela celkově upravuje území národních parků na čtyři zóny ochrany přírody, doposud byly tři.

Připomínkové řízení by mělo trvat měsíc. Zhruba na přelomu října a listopadu by se novela měla dostat na jednání vlády. Ministerstvo očekává, že by mohla začít platit v červenci příštího roku.