Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dohoda prošla, Babiš se zdržel

 

 

Vláda odsouhlasila páteční dohodu o platech soudců a státních zástupců. Ti mají dostat část platů zpětně, části nároků se vzdají. Hlasování o návrhu bylo těsné. Zdržel se například ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Podle jednoho ze členů kabinetu hlasovalo pro dohodu devět ministrů, tedy přesně minimální nutný počet, aby návrh prošel. Pro hlasovali přítomní ministři za ČSSD a KDU-ČSL, zdržela se naopak většina ministrů za ANO včetně ministra financí Andreje Babiše.

 

 

 

Zajištění dohody se soudci a státními zástupci bude podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) náročné, nicméně peníze by měly být připraveny v květnu k výplatě a nejpozději v červnu by je měli soudci a státní zástupci dostat na účet. Válková věří, že apel čelních představitelů justice na to, aby soudci a státní zástupci na dohodu přistoupili, bude mít 80 nebo 90procentní úspěšnost. Z justice podle ní zaznělo, že ten, kdo dohodu nepodepíše, by ztratil tvář mezi svými kolegy i u veřejnosti.

Finance na narovnání se podle Válkové uvolní z rozpočtové rezervy nebo z prostředků ministerstva financí, část půjde i z resortu spravedlnosti.

Stínová ministryně KSČM pro oblast legislativy a sama bývalá soudkyně Zuzka Bebarová Rujbrová vidí celý problém jako krajně nešťastný. »Veřejnosti je spor bohužel prezentován jako projev chamtivosti soudců. Pevně však věřím, že většina soudců ho chápe jinak: jako pokus o ingerenci moci výkonné do moci soudní, kterému je třeba zabránit. Většině soudců nejde o peníze. Ministerstva chybu udělala, to je zkrátka fakt,« řekla Haló novinám Bebarová Rujbrová, která je ráda, že k dohodě došlo, a věří, že uklidní situaci.

Co si o tom myslí stínový ministr spravedlnosti KSČM Stanislav Grospič se dočtete v úterních tištěných Haló novinách.