Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dokonce centrem starodávného města

 

 

Nový »pochod na Řím« mělo zřejmě představovat procházení se Kyjevem na paměť vraha Bandery. Chyběly jen bubny, planoucí pochodně ve stylu SA a polámaný kříž nacistického zbarvení. A pak, že v Evropě nezvedá znovu hlavu fašismus.

 

 

 

V jednom e-mailu, jenž koluje na síti, se lze dočíst – a dokonce díky videozáznamu uvidět – jak za ukrajinskou armádou či ozbrojenci z Pravého či jakého sektoru táhnou lékařské týmy, které okamžitě raněným a zabitým z druhého tábora odebírají orgány, jež podobně jako tomu bylo v Kosovu, slouží jako zdroj příjmů a k financování války. Kdyby uprchlý ukrajinský voják nebyl ochoten předstoupit před kameru a potvrdit to, nevěděli bychom o ničem. Pro obdivované banderovské vrahy nejsou podobné postupy výjimkou. K dispozici je totiž studie o banderovské činnosti za války, o tom, jak sadisticky vraždili i ženy a děti, a to ve jménu »Velké Ukrajiny«, ač ona Ukrajina v té době jen o málo přesahovala hranice Dněpru a omezila se vlastně na Volyň, Halič a přilehlé oblasti. Často dokonce by se za ono vraždění ani hrdlořezi z SS nemuseli stydět, vraždění, které se konalo pod znamením kříže a za požehnání popů. I to bylo pro budoucnost zaznamenáno na fotografiích. Také to patří neodmyslitelně k těm, kteří se účastnili průvodu Kyjevem či oslavných chórů v jiných částech ukrajinské země?

Rozčilují naše média a politiky v Bruselu či Washingtonu tyto excesy? Neměli by je však rozčilovat také recidivy fašismu přímo v Evropě? Dnes dokonce ve starém historickém městě, jež bylo na počátku slavné ruské historie? Napsal jsem: Politikové z Bruselu. Neměl jsem vyjmenovat i ty, kteří sem byli zvoleni pod českou vlajkou a chovají se stejně? Neměl jsem se zeptat, proč například pan europoslanec Štětina, chráněnec jistých služeb z doby před Listopadem, jezdící dokonce do Moskvy bez pasu a pohybující se v »zakázaných zónách« bývalého Sovětského svazu, se ve svém boji za »svobodu, lidská práva« a nevím za co ještě nepostavil namísto napadání Ruska proti recidivě fašismu na Ukrajině a v pobaltských zemích?

V Rusku fašismus »neprojde«, na Ukrajině však prochází, dokonce centrem starodávného města.

Otakar ZMÍTKO