Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dolejš: Chceme vědět, jak vláda zacelí díru 70 mld.

 

Dohoda lídra ANO Andreje Babiše a předsedy soc. dem. Jana Hamáčka o pětitisícovém jednorázovém příspěvku pro důchodce a o zrušení superhrubé mzdy je komunistům sympatická. Jak řekl Právu člen rozpočtového výboru Jiří Dolejš, obě její části však mají své velké ale.

"Zrušení superhrubé mzdy nám nevadí, ale vadí nám její provedení. Největším problémem je zásek do státního rozpočtu přes 70 miliard," prohlásil. Podle něho by se mělo s účinností počkat až na rok 2022 a do té doby ujasnit, jak tento obrovský výpadek na příjmové stránce státního rozpočtu nahradit.

Podle Dolejše budou mít komunisté problém s podporou zrušení superhrubé mzdy, pokud vláda na tuto základní věc neodpoví.

"Pokud nikdo neřekne:,Z těch 70 miliard máme pokryto čtyřicet nebo padesát,‘ tak bude těžké diskutovat i o podpoře státního rozpočtu na příští rok. Zatím to na mě působí, že to nehodlají řešit systémově – třeba důchodovou reformou, progresivním zdaněním nebo korporátní daní –, ale hledají v rozpočtu jen drobné. Tu najdou miliardu, tu dvě, ale to dohromady 70 miliard nedá," tvrdí Dolejš.

Poslanec navíc připomněl, že ve Sněmovně leží návrh daňového balíčku, který bude v případě schválení znamenat další propad příjmů z daní, protože počítá s daňovým paušálem.

Jak dodal, je proto velmi zvědavý na sedmiletý výhled konsolidace veřejných financí, který má vláda parlamentu předložit do konce září.

Vláda spoléhá na to, že jí tyto úpravy včetně zrušení superhrubé mzdy podpoří opozice.

"Superhrubou mzdu jim zrušit pomůže, ale příští rok je bude tepat za vysoký schodek," tvrdí Dolejš.

Příspěvek pro seniory KSČM podpoří. Podle Dolejše by komunisté raději viděli, kdyby se těch pět tisíc korun rozpočítalo na jednotlivé měsíce a zvýšila se o to pravidelná valorizace. "Kdyby se o to zvedla penze, pak už jim to později nikdo nesebere, měli by to jisté," řekl Dolejš.

Jak dodal, je to psychologická věc. "Lidé dostanou stejné peníze, jen ne najednou, ale kaž dý měsíc o čtyři stovky víc. Je to píchnout jako říznout," podotkl s tím, že by se koalice měla raději soustředit na důchodovou reformu.

"Chápu, že celá dohoda je ze strany vládní koalice předvolební tah," shoduje se Dolejš s hodnocením opozice. "Přilepšení důchodcům potěší levici a zrušení superhrubé mzdy přivítá hlavně pravice," uzavřel Dolejš.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Právo