„Jsem zklamán jako mnoho jiných lidí, kteří si uvědomovali, jaké důsledky to bude mít jak pro Velkou Británii, tak pro Evropskou unii,” uvedl Zeman.

Prezident připomněl, že pro odchod z EU se vyslovila pouze „mírná většina voličů”. Podle konečných výsledků se pro odchod z Unie vyslovilo 51,9 procenta voličů, tedy 17,4 miliónů lidí. Pro setrvání v EU se vyslovilo 48,1 procenta (16,1 miliónu lidí).

Zkušenosti s migrací 

Zeman zdůraznil aspekt migrace a negativní zkušenosti, které s ní Britové mají. „Britové už mají statisíce migrantů na svém území, zejména z Pákistánu, a právě v Británii vznikl termín 'no go area', to znamená oblast, kam se večer neodvažují ani policisté,” naznačil prezident, co mohlo přispět k jejich rozhodnutí odejít z EU.

V reakci na dotaz týkající se dopadů na EU Zeman konstatoval, že rozhodnutí Británie bylo mimo jiné způsobeno „velmi neefektivním výkonem” Evropské komise. Při té příležitosti opět zmínil i postoj k migrační krizi. „Evropská komise teď bude mít poněkud volnější ruce,” dodal.

„Každé zúžení evropského trhu samozřejmě vede ke zhoršení ekonomických podmínek,” predikoval závěrem možný dopad brexitu na ČR.