Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopady Drábkova působení na ministerstvu

 

 

Jaromír Drábek v médiích sytematicky lhal veřejnosti, tedy lidem, díky kterým byl zvolen, aby vykonával svoje náročné a výnosné řemeslo jako ministr práce a sociálních věcí. Projevil se jako mistr kaskadérství se slovy, samá perla a opravdu koktejl všeho možného, co mu mohli jeho poradci vložit do úst.

 

 

 

Během svých vystoupení dokola opakoval, že výběrové řízení na firmy pro výplaty dávek bylo standardně vypsáno a zveřejněno na webových stránkách jeho resortu. Přitom žádné výběrové řízení prokazatelně vypsáno nebylo, tak analogicky nemohlo být zveřejněno na internetu, ani nikde jinde. K tomu je třeba si uvědomit fakt, že jeho resort zakázal ministerstvu vnitra zveřejnit smlouvu s dodatky, aby se vyhnul zodpovědnosti za tyto nekalé skutky. Jeho spolupracovníci odmítli veškerou kritiku ubohým tvrzením, že na všechno byl pouze víkend, a tedy nezbýval čas.

Nasazení takovéhoto systému vyžaduje podle odborníků nejméně dva roky, aby byl plně funkční. Určitě chtěl pro lidi to nejlepší, řízen pochopitelně čistou ideologií, a nikoliv hmotnou zainteresovaností. Pan bývalý ministr se mnohdy chlubil tím, jak ušetří miliony na úřadech práce, výplatách, fungování sociálních dávek a dávkách samotných. Jaká je ale skutečnost! Z úřadů práce se staly úřadovny, které jen registrovaly nezaměstnané a včas je vyřazovaly ze systému, aby nezaměstnaní příliš nezatěžovali stát.

Ostatní činnost předalo ministerstvo pracovním agenturám, které za peníze daňových poplatníků z nezaměstnaných udělaly mnohdy novodobé otroky, kteří na zavolání jdou pracovat, kamkoli je agentura pošle. Každý měsíc jim je obnovována pracovní smlouva, neboli úvazek, který je bez veškerých benifitů, příplatků. Ukončit tento smluvní vztah je velmi jednoduché a často se praktikuje pohou větou. Nech doběhnout smlouvu do konce měsíce a příští už nechoď.

Držím palce nynější paní ministryni, aby tento důležitý resort nabyl zpátky svoji reputaci a sloužil poctivě lidem, kteří to nejvíce potřebují – lidem, kteří nedostávají včas sociální dávky, lidem, kteří mají nějaký zdravotní handicap, lidem kteří se »díky« našemu čistě krystalickému tržnímu kapitalismu ocitají zrovna ne svojí vinnou na okraji společnosti.

Pavel JANEČEK