Jdi na obsah Jdi na menu
 


Důchodové připojištění by mělo být atraktivnější

8. 11. 2015
FOTO - Pixabay
Dolejš: Dva roky od voleb se nepodařilo najít shodu, jak dál s důchodovým systémem

 

Lidé by měli mít možnost spořit ve třetím důchodovém pilíři dříve než od osmnácti let věku, výhodnější by mělo být také postupné vyplácení naspořených peněz. Počítá s tím doprovodná předloha k normě o zrušení druhého důchodového pilíře, kterou včera schválila sněmovna.

Cílem změn, které do předlohy navrhl zařadit předseda sněmovního sociálního výboru Jaroslav Zavadil (ČSSD), je zatraktivnění třetího důchodového pilíře, které mu prý ve vládním návrhu chybí. Nově by si tak lidé ve věku 18 let mohli jednorázově vybrat třicet procent částky, kterou si sami naspořili. Podmínkou by bylo to, že spoří nejméně deset let a v posledních dvou letech nezměnili penzijní společnost. K uzavření nebo změně smlouvy dětí už nebudou jejich rodiče potřebovat souhlas soudu.

Sněmovna podpořila i zvýšení hranice pro daňovou úlevu pro příspěvek zaměstnavatele na pojištění a penzijní produkty z třiceti tisíc na padesát tisíc korun a hranici pro odpočet od základu daně účastníka pro penzijní produkty z dvanácti tisíc na 24 tisíc korun. Věk lidí s nárokem na dávky by se navíc měl snížit z 65 na šedesát let.

 

 

 

Návrh v závěrečném hlasování podpořilo 135 ze 160 přítomných poslanců. Proti bylo šestnáct zástupců TOP 09. Poslanci KSČM většinu pozměňovacích návrhů a také předlohu jako celek v závěrečném hlasování podpořili. »Prioritou KSČM je posílení prvního pilíře, který by měl dát lidem tu základní jistotu, pokud jde o zajištění ve stáří, ale nebojujeme s třetím pilířem, a tato cesta zatraktivnění, která byla použita, není o dalších penězích daňových poplatníků, ale skutečně jenom o lepším nastavení systému třetího pilíře, proto nebyl důvod, proč těmto změnám bránit,« řekl našemu listu stínový ministr financí Jiří Dolejš (KSČM).

Nicméně ke způsobu, jakým vláda provádí změny v důchodovém systému, se komunisté staví kriticky. »Dva roky od voleb se nepodařilo najít shodu, jak dál s důchodovým systémem. Nyní projednávaná předloha představuje jen velmi dílčí řešení. I když tam je celá řada věcí, které reálně činí připojištění zajímavější, slouží to především lidem, kteří mají nějaké přebytky v příjmech a dávají si je tímto způsobem na stranu. Ti úplně nejchudší si to dovolit nemohou,« dodal Dolejš. KSČM tak podle něj bude dál kritizovat vládu za to, že postupuje salámovou metodou, a ne koncepčně.

Včera schválený návrh obsahuje i zvýšení regulované provize zprostředkovatelů za uzavření smlouvy o důchodovém spoření na dvojnásobek, byla by zhruba 1760 korun. Distributoři navíc získají administrativní úlevu ve formě prodloužení platnosti registrace České národní banky z jednoho na dva roky a upraví se poplatky, které si mohou fondy účtovat. Lidé zaplatí asi o 80 až 120 korun ročně navíc.

Penzijní připojištění se státním příspěvkem, tedy třetí pilíř penzijního systému, mělo na konci letošního prvního pololetí 4,44 milionu lidí. Doplňkové penzijní spoření, které je od roku 2013 nahradilo, mělo 291 tisíc lidí.

Předloha nyní zamíří k posouzení senátorům.