Jdi na obsah Jdi na menu
 


EP rozdělen ohledně USA

17. 4. 2019

 

 
Z tiskové konference GUE/NGL

Evropský parlament nebyl na plenárním zasedání 14. března ve Štrasburku schopen zaujmout oficiální stanovisko k »Usnesení EP o doporučeních k zahájení obchodních jednání mezi EU a USA«. I když těsná většina poslanců, kteří byli znepokojeni aspekty dohody, několikrát předložila zásadní návrhy zamítající doporučení k zahájení obchodních jednání od Komise, pozměněná rezoluce byla nakonec odmítnuta většinou konzervativců a liberálů. Výsledek konečného hlasování byl 198 pro a 223 proti, tudíž EP nemá žádné oficiální stanovisko.

Hlasování ovlivnilo, že předchozí obchodní dohoda mezi EU a USA - kontroverzní dohoda o volném obchodu TTIP - byla odmítána protestními pochody milionů evropských občanů a v roce 2016 byla zavržena, když nově zvolený prezident Trump vyloučil USA z vyjednávání.

»Hrozby Trumpovy administrativy fungují,« lituje náš europoslanec EP Helmut Scholz. »Nejdříve americký prezident Trump zahltil svět represivními tarify na výrobky z hliníku a oceli, poté navedl Čínu k obchodnímu sporu, který sužuje celou světovou ekonomiku, a nyní hrozí uvalením 25% tarifů na auta z Evropy,« sečetl. »To je prosté vydírání. Moje skupina proto dnes odmítla pod výhružkami vstoupit do jednání o nové dohodě o volném obchodu s USA omezené na průmyslové zboží,« uzavřel Scholz, obchodní koordinátor pro GUE/NGL.

Hlavní znepokojení spočívají v nedostatku posouzení dopadů potencionální nové dohody a oznámení prezidenta USA o odstoupení od Pařížské dohody o změně klimatu. Obavy se týkají také otázky, zda by bylo do dohody zahrnuto zemědělství, protože se jedná o požadavek doporučení k zahájení obchodních jednání od Evropské komise, stejně jako přístup k veřejným zakázkám v členských státech EU.

Konzervativní a liberální europoslanci Evropského parlamentu blokující formulaci jasného postoje EP k plánovaným jednáním, tak zajistili, že se celý Parlament účinně odevzdal hrozbám Trumpa.

»Dnešní kapitulace na základě Trumpových hrozeb trestu je také porážkou obyvatelstva, protože konzervativci a liberálové svým odmítnutím blokovat doporučení k zahájení obchodních jednání dali jasně najevo, že nenaslouchají protestům TTIP ani klimatickému hnutí Fridays4Future. Nepodporovali zavedené stanovisko Evropského parlamentu, že nebudou jednat o mezinárodních dohodách s vládami, které nedodržují Pařížskou dohodu o změně klimatu,« vypočítává Scholz.

Členské státy nyní rozhodnou o tom, zda vyjednávání o obchodní dohodě bude pokračovat na příštím zasedání Rady. S ohledem na kontroverzní pozici v Evropském parlamentu je na Radě a Komisi, aby rozhodly, zda zahájí jednání pod neustálým tlakem a vydírání ze strany Trumpovy administrativy.

Scholz dále zdůrazňuje: »Předchozí doporučení k zahájení obchodních jednání TTIP by mělo být zrušeno před přijetím nového doporučení k zahájení nových obchodních jednání. A to proto, že protesty proti TTIP v posledních letech jasně ukázaly, že evropské obyvatelstvo chce v transatlantické obchodní spolupráci další priority, jako jsou ochrana spotřebitele, udržitelnost životního prostředí a vysoké standardy zaměstnanosti.«

(za)