Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euro-povaleči jsou z ČSSD a ODS

21. 4. 2014

Richard Falbr má sice své webové stránky, které se vztahují k jeho působení v Evropském parlamentu, ale spíše by se s nimi neměl chlubit. V EP je znám z českých poslanců jako nejméně pracující. FOTO - falbr.cz

 

 

Nadace Open Society Fund Praha vypracovala na základě osmi ukazatelů žebříček pracovitosti českých europoslanců. Naprosto v něm propadli zástupci ČSSD a ODS. Na posledních třech místech žebříčku se nacházejí tři europoslanci za ČSSD: Robert Dušek, Zuzana Brzobohatá a Richard Falbr. Nad nimi se seskládala »stachanovská čtyřka« v dresu ODS: Ivo Strejček, Miroslav Ouzký, Hynek Fajmon a Edvard Kožušník.

Pozoruhodné je, že mnozí »euro-povaleči« kandidují v blížících se volbách znovu: Richard Falbr je na kandidátce ČSSD šestý, Zuzana Brzobohatá sedmá. Také Edvard Kožušník by se rád na místo, kde toho mnoho neoddřel, znovu vrátil: je desítkou kandidátky ODS. Falbr a Brzobohatá jsou dokonce na volitelných místech, neboť v minulých volbách sociální demokraté získali právě sedm mandátů.

Naopak si v žebříčku vedli velmi slušně europoslanci KSČM. Jiří Maštálka byl hodnocen jako sedmý nejpracovitější z českých zástupců, Miloslav Ransdorf je devátý a Jaromír Kohlíček desátý. Vladimír Remek a Věra Flasarová hodnoceni nebyli, protože neabsolvovali celé volební období. Za vůbec nejpracovitějšího zástupce ČR v europarlamentu nadace označila Zuzanu Roithovou z KDU-ČSL.

Nadace pracovitost měřila účastí na jmenovitých hlasováních (na plenárních zasedáních), počtem zpráv předložených ve funkci zpravodaje, počtem zpráv předložených v pozici stínového zpravodaje, počtem předložených stanovisek, pozměňovacími návrhy, vznesenými parlamentními otázkami, spolupodepsanými písemnými prohlášeními a spolupodepsanými návrhy usnesení.