Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropané proti válce vystoupí 17. listopadu

14. 11. 2014
Na tiskové konferenci Evropanů proti válce vystoupili (zleva) Robert Vinogradov, Eva Novotná, Lenka Procházková a Milan Neubert. FOTO – Haló noviny/Monika HOŘENÍ

 

 

Mírová platforma Evropané proti válce se zapojí do aktivit plánovaných na státní svátek 17. listopadu. Připravuje svou akci na pražském Klárově a vyjádří také podporu prezidentu republiky.

»Původně jsme plánovali průvod Prahou se třinácti polistopadovými zastaveními, ale ostatní skupiny nám blokovaly trasu. Protože naším zájmem není vyhledávání střetů, pro svou prezentaci využijeme shromáždění veřejnosti na pražském Klárově,« řekla včera na tiskové konferenci jménem Evropanů proti válce Eva Novotná. Státní správa nereaguje patřičně a rázně na »hnědnutí společnosti«, což Evropané považují 25 let po Listopadu za velmi nebezpečný vývoj. Svůj názor sdělili dopisem premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Levicové iniciativy a subjekty postaví v pondělí 17. listopadu zhruba od 12 hodin na Klárově malé »stanové městečko«, které bude sloužit především k debatám, případně petičním akcím. »Budeme mít plakáty, letáčky a budeme diskutovat s lidmi o tom, jak se vyvíjely jejich iluze ve srovnání s realitou polistopadového období,« navázal Milan Neubert, mluvčí Spojenectví Práce a Solidarity (SPaS) a předseda Strany demokratického socialismu. SPaS si tímto hodlá připomenout zklamané naděje roku 1989. V tomto bloku, od 13 hodin, budou vystupovat s krátkými projevy osobnosti, politici a aktivisté z levo-středového spektra, včetně zástupců KSČM. Akce ponese název »Kam jsme to dospěli?«. »Budeme hodnotit uplynulých 25 let dle jednotlivých tematických okruhů. Já se například budu věnovat selhání intelektuálů a částečně se budu zabývat církvemi,« vysvětlila spisovatelka Lenka Procházková.

Aktivitu SPaS a různých levicových iniciativ u příležitosti 25. výročí listopadu 1989 pod názvem »Kam jsme to dospěli?« politicky podporuje Výkonný výbor ÚV KSČM, který vyzývá členy a sympatizanty KSČM k aktivní účasti.

Postavit se k věci čelem

Diskuse a krátké projevy na pražském Klárově plynně přejdou do další akce nazvané »Stojíme za svým prezidentem«, jež má podpořit Miloše Zemana čelícího v posledních týdnech velkému útoku ze strany pravice a s ní spojených sdělovacích prostředků, novinářů a umělců. Akce se koná od 14 hodin. »Lidé kolem tzv. Pražského Majdanu, kteří se hlásí například k TOP 09, se po sociálních sítích propojují, srocují. Jejich akce připravovaná na 17. listopadu je pokusem zpochybnit demokraticky zvoleného prezidenta,« poznamenal Robert Vinogradov ze skupiny Skuteční přátelé Ruska s tím, že podobně – znevážením prezidenta – události začaly i na kyjevském Majdanu. Vinogradov, který v tom vidí nebezpečí pro demokratický vývoj v ČR, vyzval levicově smýšlející občany, aby se »k akci postavili čelem«.

Novotná informovala, že Evropané proti válce položí v den státního svátku na pražské Národní třídě symbolický věnec obětem 17. listopadu 1989, neboť »jsou také ti, kteří Listopadem ztratili domov, střechu nad hlavou, práci...« - »A také Čs. republiku,« podotkla Procházková.

Evropané proti válce se zformovali v období kolem stého výročí vypuknutí první světové války a toto využili k odmítnutí spolupodílení se na rozdmýchávání nové válečné hysterie. Požadují objektivní a vyvážené informování o světovém dění a válečných konfliktech. K platformě se řadí OI Ne základnám, Nezávislá média, Hnutí za přímou demokracii, »spojenci« ze SPaS a jiné spolky a iniciativy. (mh)

Audio na www.iHalo.cz

***

Komunisté u Hlávkovy koleje

U příležitosti výročí studentských demonstrací v říjnu a listopadu 1939 pořádá KSČM dne 17. listopadu od 11 hodin u Hlávkovy koleje v Praze (Jenštejnská 1) za účasti prvního místopředsedy ÚV KSČM Petra Šimůnka vzpomínkovou akci.