Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropská zkouška lidství

 

 

Teroristický útok v Paříži bolestně zasáhl každého Evropana. Rozměrem tragédie se útok nepochybně stane stejným symbolem, jakým je například útok na World Trade Centrum nebo beslanskou školu. Tedy symbolem, zda Evropané úspěšně obstojí v náročné zkoušce lidství, nebo se vydají do slepé uličky hněvu a násilí. Pevně věřím ve vítězství lidství, protože slepá ulička hněvu a násilí nepřinese Evropanům nic dobrého.

Pojďme se společně zamyslet nad tím, co může být záměrem teroristů. Nepochybným záměrem bylo šokovat západní společnost. To se jim bohužel podařilo. Zároveň si myslím, že útok má ještě jeden záměr. Rozdmýchat nenávist Evropanů proti muslimům, kteří žijí v EU mezi námi. To by byl ten nejhorší scénář, který by nás mohl potkat. Řečeno slovy fyziky, každá nenávist zplodí nenávist stejně silnou, ale opačně orientovanou. Nesmíme totiž zapomenout na jednu věc. Jakákoliv menšina se brání, když je vystavena xenofobii nebo »spravedlnosti ulice«. Uvalit na evropské muslimy kolektivní vinu znamená jedině to, že se zradikalizují proti většinové společnosti.

To přece nikdo z nás nechce. Naším společným cílem by měl být klid a mír v Evropské unii pro všechny Evropany libovolného vyznání. Klid a mír jsou základní hodnoty, kvůli kterým vznikla Evropská unie. A každý, kdo tyto hodnoty chce se zbraní v ruce zničit, ať je stíhán policií a trestán nezávislou soudní mocí podle platných zákonů.

Fotis FOTOPULOS, člen Zastupitelstva Moravskoslezského kraje