Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fakta ukazující, kdo je mírotvorcem a kdo seje vítr

Zleva Stanislav Mackovík, Leo Luzar a Vojtěch Filip. FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Letošní rok má být rokem rekordního nárůstu výdajů na zbrojení. USA plánují vydat 585 miliard dolarů, Čína přes 110 miliard, výdaje Ruska by se měly pohybovat pod sto miliardami. To jsou parametry, které jasně ukazují, kdo stojí o eskalaci konfliktů a rozšíření své vojenské přítomnosti.

Novinářům to včera řekl Stanislav Mackovík (KSČM), člen sněmovního výboru pro obranu. »V případě USA jde o astronomickou částku, kterou nikdy nikdo předtím na zbrojení nevydal,« zdůraznil Mackovík. Připomněl také, že zatímco ruská armáda působí na třech zahraničních základnách, USA fungují na 700 vojenských základnách ve 130 zemích. »Myslím, že to jasně ukazuje, kdo je tím mírotvorcem a kdo seje to, co může jednou být tím obrovským větrem, který ho smete,« dodal poslanec.

V této souvislosti připomněl podíl Západu na vzniku dvou hlavních problémů, které v současné době hýbou mezinárodní politikou. Jde o Islámský stát a ukrajinský konflikt. »Na vzniku těchto dvou konfliktů, dnes už můžeme říct, že světových, protože terorismus ohrožuje celý svět a občanská válka na Ukrajině hrozí přerůst v 3. světovou válku, se podílel Západ,« uvedl. Právě západní státy měly podle Mackovíka zájem na fungování sil, které mu měly sloužit jako prodloužená zbraň proti jemu nevhodným režimům. Ukrajina zase představovala problém z toho důvodu, že na Krymu bylo dislokované Černomorské loďstvo Ruské federace. »Existovala dlouhodobě podepsaná mezinárodní smlouva a najednou se přišlo s tím, že smlouva se zkrátí, Černomorské loďstvo se prakticky zruší a Rusko zůstane šestiřadou mocností, která nebude mít armádu schopnou vést nějakou činnost,« konstatoval Mackovík.

Kdy se dostane ke slovu mezinárodní soud?

Mezinárodní situací se zabýval také Leo Luzar (KSČM), člen zahraničního výboru sněmovny. Připomněl, že ČR eviduje přibližně 20 občanů pohřešovaných v zahraničí. Někteří z nich přitom vycestovali do oblastí, kde ministerstvo zahraničí pobyt z bezpečnostních důvodů nedoporučilo. To se týká i uneseného českého pracovníka v Libyi. »Ministerstvo zahraničí již v červenci 2014 při dočasném uzavření českého zastupitelského úřadu v Tripolisu varovalo české občany pobývající v této oblasti a další pobyt nedoporučilo,« uvedl Luzar. Občané dobrovolně pobývající v takto nebezpečných oblastech si podle něj vysokou míru rizika nesou sami a český stát jim může poskytnout jen omezenou pomoc. Nicméně věří, že česká vláda dělá maximum pro to, aby uneseného českého občana dostala zpět do vlasti.

Pokud jde o Libyi, Luzar dodal, že dnes se tam již jedná o regulérní občanskou nebo spíše kmenovou válku. »Bez rozlišení na ty dobré a zlé. Je jedno, zda se jedná o milice v Tripolisu nebo vládu generála Haftara z Tobrúku,« uvedl.

»Bohužel se na osudu libyjského lidu podepsala naše nabubřelá euroatlantická neomylnost,« konstatoval Luzar. Připomněl, že Rezoluce OSN č. 1973 opravňovala zajistit bezletovou zónu k ochraně civilních občanů. »To pánové Blair a Sarkozy spolu s americkou ministryní zahraničí Clintonovou již bez mandátu OSN využili islámské povstalce ke svrhnutí a později k brutálnímu zavraždění Kaddáfiho,« dodal s tím, že právě tento krok uvrhl přes šest milionů lidí do bezohledného násilí a chudoby, která trvá již přes čtyři roky.

»Ptám se, nenastal už čas postavit tyto ctihodné geopolitické hráče před mezinárodní soud? Účel přece nemůže světit prostředky. Nesmí se beztrestně lhát, vyvolávat nepokoje a dávat do pohybu síly, které ničí životy obyčejných lidí,« prohlásil. Podle Luzara je načase klást také otázky, jak se vyšetří důvod vyvolání války v Iráku nebo střelba na kyjevském Majdanu. »Dostanou se tyto věci před spravedlivý mezinárodní soud?« zeptal se Luzar.