Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fašisté už otevřeně vládnou Kyjevu

8. 5. 2014

 

 

 

Kyjevská Rada národní bezpečnosti vedená fašistou, zakladatelem strany Svoboda, Andrejem Parubyjem v úterý vydala výnos, jímž se »bojovníci Majdanu« zařazují do pravidelné armády.

Podle různých zdrojů jde o 20 až 30 000 členů fašistického Pravého sektoru a bojůvek strany Svoboda, kteří budou vyzbrojeni i těžkými zbraněmi, a odesláni na východní Ukrajinu. Nahradí vojáky pravidelné armády, kteří »neprojevují dostatečného bojového ducha«. Vytvoření »bojových jednotek« Pravého sektoru ohlásil už v předminulém týdnu šéf této organizace, nyní se nazývající politická strana, Dmytro Jaroš, který je zástupcem Parubyje v bezpečnostní radě. Nyní budou fašisté po krátkém výcviku nasazeni do bojů.

Podle ukrajinské agentury Unian byl však výcvik plnohodnotný, různé skupiny členů Pravého sektoru ho prý absolvovaly s přestávkami od loňského léta. Není známo, že by Parubyj dostal k přijetí výnosu pokyn od parlamentu, vlády či prezidenta. Podle všeho už »vládne« samostatně, neohlíží se na partnery v koaliční vládě. Ruský deník Pravda k tomu v pondělí podotkl, že i první Hitlerova vláda byla koaliční, jen potom koaliční partneři zmizeli »v propadlišti dějin«, když je Hitler už nepotřeboval jako zástěrku.

Odměna za hlavu

Ukrajinská bezpečnostní služba včera oznámila, že britskému novináři Grahamu Phillipsovi hrozí nebezpečí.

Phillips pracuje pro televizní stanici Russia Today na východě Ukrajiny. Ve svých reportážích mimo jiné informuje o vraždách civilistů, které mají na svědomí fašisté z Pravého sektoru. Ten nyní vypsal za novinářovu hlavu odměnu 10 000 dolarů. Ukrajinská tajná služba včera sdělila, že Pravý sektor sleduje pohyby členů Phillipsova štábu přes mobilní telefony jeho členů a že britskému novináři hrozí »akutní nebezpečí«. Brit na své internetové stránce včera uvedl, že si je nebezpečí vědom a »bude opatrný«.

Snižování počtu obětí

Ukrajinská agentura TSN uvedla, že úřady v Oděse po pátečním nočním masakru pohřešují 48 lidí. Již v pondělí jeden člen zastupitelstva Oděské oblasti obvinil ústřední úřady v Kyjevě, že bilanci obětí záměrně o více než polovinu podhodnotily. Úřady již podle oficiálních zdrojů identifikovaly 37 obětí. TSN ale upozorňuje na to, že bilance není konečná. »Několik desítek neidentifikovaných těl je stále v márnicích,« uvedla agentura ke svým informacím o pohřešovaných. Již v pondělí se objevily spekulace, že Kyjev z obav před dalším vyhrocením napětí údaj o počtu mrtvých výrazně snížil.

Pohrobci esesáků

Hluboké obavy o svá práva a o svou bezpečnost mají dnes na Ukrajině nejen etničtí Rusové, ale i Češi, Maďaři a příslušníci dalších národnostních menšin. Na schůzi ministrů zahraničí států Rady Evropy ve Vídni to včera prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle ruského ministra nejsou jejich obavy náhodné. »Abychom pochopili nenávistný charakter akcí těch, které dnes vychvalují jako 'skutečné vlastence' a jejichž prapory vztyčují na západní a střední Ukrajině, stačí si ve slovníku nalistovat heslo 'divize Halič',« řekl ruský ministr. Divize SS Galizien (Halič) bojovala za druhé světové války na území Ukrajiny proti Rudé armádě. Jejími členy byli z velké části ukrajinští nacionalisté. Divize se zapojila do pronásledování partyzánů a do krvavých pogromů civilního obyvatelstva. »Jejich pohrobci nyní sedí v kyjevském parlamentu,« řekl ministr Lavrov.