Jdi na obsah Jdi na menu
 


Filip: Problémy společnosti je nutno řešit dialogem, nikoli terorem!

8. 1. 2015
Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Čeští politici tvrdě odsoudili teroristický útok na francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo, při němž zemřelo nejméně 12 lidí a deset bylo zraněno.

Prezident Miloš Zeman, který útok považuje za krvavý zločin, zaslal svému francouzskému protějšku Françoisi Hollandeovi kondolenci. »Vážený pane prezidente, s hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o teroristickém útoku na pařížskou redakci týdeníku Charlie Hebdo,« napsal Zeman v kondolenčním telegramu svému francouzskému protějšku. Teroristický čin vnímá jako výpad proti svobodě slova. »Jsem rozhořčen tímto krvavým zločinem, který si dosud vyžádal dvanáct lidských životů a který vnímám jako výpad proti svobodě slova a základním hodnotám, na nichž stojí evropská společnost,« uvedl dále.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip přijal zprávu o teroristickém útoku s rozhořčením i zármutkem. »Ztráta lidských životů je vždy velmi bolestná a ničím nenahraditelná. Atentátem byly vážně narušeny a ohroženy základní svobody, mezi nimi právo na život, ale i na svobodné šíření informací,« uvedl. »Komunistická strana Čech a Moravy jednoznačně odsuzuje všechny teroristické akce, ať již jsou konány z jakéhokoli důvodu, zvláště pak, když jsou jejich cílem nevinní lidé. Problémy společnosti je nutno řešit svobodným a rovným dialogem, nikoli terorem! KSČM vyjadřuje hlubokou soustrast všem pozůstalým, kteří přišli při tomto neomluvitelném činu o své blízké,« dodal Filip.

Poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná (KSČM) připomněla, že Francie zažila nejhorší útok ve své demokratické historii. »Jedná se nejen o hrůzný čin, který si žádá odsouzení, ale také útok na svobodu slova, která je jedním z hlavních pilířů demokracie. V současné době je důležité, aby Evropa stála při sobě a jednotně bojovala proti všem druhům terorismu a hrozbě nebezpečí. Upřímnou soustrast všem pozůstalým a přeji brzké uzdravení všem zraněným,« uvedla europoslankyně.

Fundamentalismus nelze podceňovat

Střelbu v sídle týdeníku, který je známý ostrými výpady proti politikům i představitelům náboženství včetně islámu, odsoudil kategoricky i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Útok v prohlášení zaslaném ČTK označil za vražedný a teroristický. Zaorálek během jednání vlády novinářům řekl, že zaslal dopis svému francouzskému protějšku, v kterém ho ujistil, že ČR bude s Francií i nadále bojovat proti terorismu. Pachatele útoku označil ministr za zločince.

Hluboké zarmoucení vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). »Přestože zatím neznáme úplné detaily, jako premiér ČR plně odsuzuji jakýkoliv akt terorismu a násilí páchaného na nevinných lidech,« uvedl. »Soucítím s lidem Francie v této těžké chvíli a rozhodně odsuzuji pachatele útoku. Musíme se v Evropě společně zamyslet, jak se bránit rostoucí vlně terorismu a nenávisti. Jsme na jedné lodi a nikdo, ani my, si nemůže myslet, že je v bezpečí a hrozba násilí se ho netýká,« dodal šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

»Člověka hned napadne, že tzv. Islámský stát nebo islámský fundamentalismus nebo zneužívání islámu, abych byl přesnější, je prostě nebezpečí, které nelze podceňovat, nemá tak úplně hranice a je potřeba se podle toho chovat a myslet na zajištění bezpečnosti i na našem území,« přidal se i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). »Když se pokusím tuhle věc malinko, malinko zlehčit nebo se na ni podívat z jiného úhlu, tak to zase znovu dokládá, že terorismus rozhodně nemá smysl pro humor,« dodal. Předseda opozičního hnutí Úsvit Tomio Okamura spojuje útok s pronikáním radikálního islamismu.