Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finanční ústava nemá ve sněmovně většinu

17. 4. 2015
Sněmovna. ILUSTRAČNÍ FOTO – archiv Haló novin

 

 

Vláda chce, aby sněmovna dala zelenou tzv. finanční ústavě, k jejímuž schválení potřebuje nejméně 120 hlasů, kterými nedisponuje. S opozicí o rozpočtové odpovědnosti však zatím nediskutovala.

Stěžovali si na to včera zástupci nevládních stran v rozpočtovém výboru. Ke schválení ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti bude kabinet potřebovat hlasy nejméně tří pětin všech poslanců (120) a následně tří pětin přítomných senátorů, tedy i části opozice.

»My vycházíme z toho, že návrh je velmi nedokonalý, znamená zásah do ústavního systému a vyžaduje komunikaci s opozicí, která zatím není. Jsme k návrhu kritičtí, očekáváme, zda vláda pochopí, že hlasy opozice potřebuje, očekáváme také, jak budou řešeny námi připomínané klíčové problémy. Kromě ústavnosti se to týká fungování zdravotních pojišťoven v případě nedostatku peněz a sektoru územních rozpočtů, tj. měst a obcí,« zdůraznil pro Haló noviny člen výboru Jiří Dolejš (KSČM).

Rozpočtový výbor vydá své doporučení ohledně tzv. finanční ústavy až v květnu. Včera přerušil projednávání ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti a dvou souvisejících zákonů, které obsahují nástroje proti zadlužování státu. Do 28. dubna mohou poslanci podávat pozměňovací návrhy. Normy počítají mj. s určitými kroky při zadlužení státu ve výši 55 % HDP. Ústavní norma rovněž předpokládá zřízení tříčlenné Národní rozpočtové rady, která by sledovala vývoj hospodaření veřejných institucí a dodržování pravidel rozpočtové odpovědnosti a hodnotila by je. Podrobnosti pak stanoví prováděcí zákon. Pod normu by spadalo i hospodaření krajů a obcí. »Specifický problém hospodářské politiky je ten, že by systém měl být dostatečně flexibilní pro situace, kdy nestačí šlapat na brzdu, tedy škrtat, a kdy je třeba ekonomice pomoci, tedy přidat plyn. Na to nám zatím nikdo z vlády neodpověděl. Jak budeme hlasovat, se rozhodneme, až budeme znát odpovědi na naše otázky. Zatím jsme skeptičtí,« dodal Dolejš.

Co na předlohu praví předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura či šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek? Čtěte ve čtvrtečních tištěných Haló novinách.