Jdi na obsah Jdi na menu
 


Grebeníček přinutil Sobotku aspoň trochu mluvit

ILUSTRAČNÍ FOTO – archiv soc. dem.

 

 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při odpovědi na interpelaci Miroslava Grebeníčka (KSČM) neuváděl zcela pravdivé informace. Jeho vystoupení bylo minimálně nepřesné. Bylo z něj cítit smíření s tím, že s církevními restitucemi v současné vládě nic neudělá.

Předseda vlády již v polovině loňského roku přislíbil podat sněmovně informaci o vznášení majetkových nároků a o průběhu vydávání majetku českého státu a vyplácení prostředků v řádu desítek miliard korun ze státního rozpočtu, tedy z peněz občanů. Třikrát však výzvu KSČM, aby tak učinil, s podporou celé koalice odmítl. Tím svůj slib porušil, aniž by vysvětlil proč. I proto ho místopředseda kulturního výboru sněmovny Miroslav Grebeníček interpeloval. Včera už Sobotka mlčet nemohl. Díky Grebeníčkovi byl přinucen alespoň trochu porušit ulitu mlčení. Jeho vystoupení však bylo dost alibistické.

Sobotka sdělil, že k dopadům zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi vláda zřídila vládní výbor, který se zaměřuje na způsob aplikace zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, vyhodnocuje procesní průběh soudních sporů, o čemž každé čtvrtletí podává zprávu, která je veřejná. Odmítl, že by vláda cokoliv utajovala. Předseda kontrolního výboru sněmovny Vladimír Koníček (KSČM) však upozornil, že na vládním webu v sekci vládního výboru k dopadům zákona není jediná čtvrtletní zpráva o výsledcích práce výboru. »Podle tohoto webu to vypadá, že výbor přestal fungovat 5. prosince 2014,« zdůraznil.

»Pan premiér se sice posunul ve svém výkladu, ale mám dojem, že znovu prokazuje, že před volbami v roce 2013 byl buď naivní, nebo ne zcela upřímný, když okázale sliboval pohnout s tzv. církevními restitucemi. Mám dokonce pocit, že jeho dnešní zájem na případných korekcích či vnesení pořádku do tak ožehavé záležitosti je téměř nulový,« prohlásil Grebeníček, podle kterého církevní restituce zůstávají jablkem sváru.

Sobotka řekl, že dosud neobdržel v rámci interpelace, či v rámci dalších jednání ve sněmovně, podnět, týkající se vydání konkrétního majetku, kde je podezření na porušení zákona. Bezprostřední reakce přišla od Koníčka. »Na Velehradě už od předminulého století existoval podpůrný spolek kněží Arcibiskupství olomouckého. Byl to spolek občanů, nebyl ani pro podporu církve v oblasti sociální, školské, ani žádné jiné, které vyjmenovává zákon. Byl to spolek pro podporu poutníků. Teď se jako nástupnická organizace přihlásilo Arcibiskupství olomoucké a argumentuje tím, že má nástupnický papír,« informoval. »Nejedná se o tento jediný případ, nástupnictví vzniklo na základě více čestných prohlášení,« dodal Karel Fiedler (Úsvit).