Jdi na obsah Jdi na menu
 


GUE/NGL ve volbách posílí

2. 5. 2014

 

 

 

Na vyrovnaný souboj dvou největších evropských politických uskupení v květnových volbách do Evropského parlamentu ukazují nejnovější projekce nálad voličů v Unii. Podle modelu, který na svém webu zveřejňuje samotný europarlament, by Evropská lidová strana (EPP) získala 215 křesel ze 751, o nichž budou voliči rozhodovat. Druhá aliance socialistů a demokratů (S&D/PES) by měla o 10 mandátů méně.

Podle agentury Cicero by ovšem nyní socialisté o jedno křeslo nad EPP zvítězili se ziskem 198 europoslanců. Její výsledky ale ukazují na daleko výraznější úspěch liberální ALDE než model vytvořený Evropským parlamentem ve spolupráci s agenturou TNS. Podle nich by liberálové získali 58 křesel, podle Cicera ale plných 84.

Vyrovnaný výsledek dvou nejsilnějších uskupení v eurovolbách, kdy obě získají okolo necelé třetiny mandátů by přitom mohl zkomplikovat hledání nového předsedy Evropské komise. Frakce si představují, že v čele unijní exekutivy stane lídr vítězného uskupení. Vyrovnaný výsledek však zřejmě bude znamenat nutnost koaličního hledání hlasovací většiny, kterou by lídři členských zemí EU při výběru svého kandidáta na nejvyšší unijní pozici mohli mít důvod respektovat.

V ČR se k EPP hlásí KDU-ČSL a TOP 09, vládní ČSSD je součástí S&D (PES) a favorit voleb, Hnutí ANO, naznačuje ochotu spolupracovat s ALDE.

Ze stávajících eurofrakcí by čtvrtou nejsilnější podle posledních projekcí byla levicová Evropská spojená levice-Severská zelená levice (GUE/NGL), v jejíchž řadách nyní pracují europoslanci za KSČM. Podle europarlamentu by získala 50 europoslanců, podle společnosti Cicero 54. Tak či tak by se jednalo o solidní posílení současných pozic! Za GUE/NGL by skončili Zelení se 45, respektive 51 mandáty.

Frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), v jejíchž řadách působí ODS, by získala 40 či 39 křesel, ostře euroskeptická Evropa svobody a demokracie (EFD) by dosáhla na 32 či 30 mandátů.

Výraznou skupinu ale také tvoří strany, které k žádné z frakcí nepatří. Projekce europarlamentu je dělí na skupiny »Nezařazení« a »Ostatní« a v součtu jim odhaduje zisk 136 mandátů. Cicero hovoří o »neurčené« příslušnosti k frakci a zisku 98 mandátů. Právě v této skupině se mohou skrývat ostře protievropská či nacionalistická uskupení, jejichž výraznější úspěch může práci EP zkomplikovat.

Žádný skutečně celoevropský průzkum voličských nálad se před evropskými volbami nekoná. Obě projekce tak agregují výsledky národních průzkumů a berou v potaz metodiku výpočtu rozdělení mandátu při evropských volbách.