Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hledají se mladí kosmonauti

26. 4. 2014

Historická fotografie. První čs. kosmonaut Vladimír Remek s Alexejem Gubarevem. FOTO - astro.cz

 

 

Dětská vesmírná posádka vzejde z konkurzu Expedice Mars 2014. Tak se jmenuje mezinárodní projekt, který už po jedenácté organizuje spolek Klub Domino, Dětská tisková agentura. Patrony simulované expedice jsou kosmonaut Vladimír Remek a slovenský kosmonaut Ivan Bella. Projekt podporují poslankyně Evropského parlamentu Věra Flasarová a Monika Smolková.

Do konkurzu se mohou hlásit děti ve věku 13-18 let prostřednictvím www.expedicemars.eu. »Důležitý pro první výběr soutěžících je motivační dopis, který nám naznačí, proč zájemce o simulovaný let do vesmíru pozvat k další účasti,« vysvětluje Milan Halousek z České kosmické kanceláře. Pak soutěžící čeká samostatná práce v jedné z pěti odborností. Z prací porota vybere 25 nejlepších a jejich autoři postupují do semifinále, z nich pak velitelé odborností vyberou 12 vítězů. Ti dostanou za odměnu týdenní pobyt v Evropském vesmírném centru, projdou kosmonautickým výcvikem a podniknou simulovaný let do vesmíru v raketoplánu.

»Není naším cílem najít následovníka Vladimíra Remka, ale kdoví, dost možná že někdo z účastníků Expedice Mars se do vesmíru podívá,« říká předseda spolku a admirál Expedice Mars Slávek Hrzal. A své tvrzení dokládá mezinárodními úspěchy těch, kteří v minulosti konkurzem Expedice Mars prošli. Z účastníků prvních ročníků Expedice Mars jsou dnes studenti technických a přírodovědných oborů na vysokých školách, věnují se letectví a kosmonautice. »Doufáme, že právě tahle generace, která je teď na základních a středních školách, by jednou mohla být tou, která začne létat na Mars. Protože se předpokládá, že by takové cesty mohly začít někdy kolem roku 2035. Tedy v době, kdy z těchto dětí budou pětatřicátníci, čtyřicátníci, což je ideální věk pro odborníky na kosmonautiku a vědce,« vysvětluje Halousek.

Každoročně s dětmi do vesmíru letí i populární maskot. Letos, po Krtečkovi a Čtyřlístku, do kokpitu raketoplánu usedne i Hurvínek. Tak neváhejte a zkuste to. Do konkurzu Expedice Mars se mohou mladí lidé přihlásit do 11. června na www.expedicemars.eu.