Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hnutí ANO by volilo 30 procent

23. 4. 2014

 

 

Podle průzkumu CVVM by ve volbách získala KSČM 13,5 procenta

Volby do Poslanecké sněmovny by nyní vyhrálo hnutí ANO o pět procentních bodů před ČSSD. Na třetím místě by skončila KSČM. Do Sněmovny by se dostaly ještě TOP 09, KDU-ČSL a ODS. Úsvit přímé demokracie by získal tři procenta hlasů, nepřekonal by tak pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Hnutí ANO získalo převahu ve volebním modelu CVVM potřetí od říjnových předčasných voleb. V listopadu loňského roku se dostalo před ČSSD o půl procentního bodu, ale pak se do čela vrátila vítězná strana posledních voleb. Zatímco podle únorového průzkumu by sociální demokracie podle volebního modelu získala 28 procent hlasů a ANO 25 procent, v březnu se poměr příznivců prakticky obrátil a nyní by pro ANO hlasovalo 30 procent voličů a pro ČSSD 25 procent.

Komunisté a TOP 09 by si proti březnovému průzkumu pohoršili o půl procentního bodu. KSČM by nyní volilo 13,5 procenta Čechů a TOP 09 10,5 procenta Čechů. ODS by stejně jako v březnu preferovalo šest procent voličů. O půl procentního bodu by naopak vzrostla podpora KDU-ČSL, které by nyní dalo hlas 6,5 procenta lidí. Pod pětiprocentní hranici se dostala strana Úsvit přímé demokracie, kterou by zvolila tři procenta lidí, kteří by nyní šli k volbám.

CVVM také zjišťovalo takzvané stranické preference, které představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám v celé společnosti a nelze je zaměňovat s volební prognózou. Tento žebříček vede ANO s 20,5 procenta před ČSSD s 18 procenty. Komunisté získali 8,5 procenta preferencí a TOP 09 měla sedm procent. Lidovce preferovalo 4,5 procenta lidí, ODS čtyři procenta a Úsvit 2,5 procenta dotázaných.

Průzkumu CVVM mezi 7. a 14. dubnem se zúčastnilo 1027 lidí ve věku od 15 let.