Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaký je přínos EU pro českou ekonomiku?

20. 9. 2014

 
 

Velká a zcela nesmyslná bouře se na české politické scéně rozpoutala kolem přidělení portfolia »justice, spotřebitelská témata a rovnost pohlaví« eurokomisařce Věře Jourové. Nechápou, že Jourová není jako komisařka žádnou velvyslankyní naší republiky na prosazování zájmů ČR. Naopak, nesmí »kopat« za ČR, musí hájit především zájmy Evropské unie.

To se zcela prokázalo u dosavadních eurokomisařů z ČR. Jaký byl jejich přínos pro ČR? Navíc se ukazuje, že funkce v eurokomisi jsou výbornou trafikou pro vysloužilé politiky z členských zemí EU.

V této souvislosti a zejména s nadcházejícími volbami do třetiny Senátu a komunálními volbami se vůbec nehovoří o tom, jak lépe využít naše členství v EU. Ani v kampani voleb do Evropského parlamentu nebylo reálně hodnoceno, co nám členství v EU za deset let přineslo, a vlastně ani konkrétně nevíme, co chtějí čeští zástupci v EP prosadit.

Životní úroveň klesla

Výsledky přitom skutečně nejsou dobré. Podle nedávno zveřejněných údajů Českého statistického úřadu životní úroveň v ČR v minulém roce klesla ve srovnání s původními 15 zeměmi eurozóny. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly (tedy srovnatelný) se snížil ze 75 na 74,1 procenta průměru zemí eurozóny. Kupní síla obyvatel ČR je tak proti těmto zemím o čtvrtinu nižší. Pokles čistých příjmů českých domácností pokračuje již třetí rok. Za ty tři roky jde už o více než pět procent.

Nevyužité evropské fondy

Nevyužíváme možnosti, které nám EU poskytuje. Poslední informace ukazují, že skutečné čerpání peněz z evropských fondů je od počátku letošního roku ve skluzu o 6,2 miliardy korun. Podle pesimistického scénáře ministerstva pro místní rozvoj letos hrozí nedočerpání až 33 miliard.

Česká republika je z pohledu využívání evropských peněz nejhorší z celé EU. Loni nedočerpala 10 mld. Kč, zatímco v celé Unii nebylo dočerpáno pouze 16 mld. Kč. Ministerstvo odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 60 mld. Kč. A to v době, kdy u nás nejsou peníze na zdravotnictví, jesle, školky, školy, silnice atd. A máme nejenom historicky rekordní nezaměstnanost, ale i zadluženost státu a občanů.

Úkol pro europoslance

Posledních deset let, a tedy doba našeho členství v EU, nepřineslo pro nás mnoho kladného. Spíše řadu nedostatků, nepřehlednou spoustu směrnic, nutnost dalších novelizací zákonů v české právní džungli apod. Poslanci EP mají dobře zajištěné postavení a bylo by tedy logické očekávat jejich větší přínos pro Českou republiku. Měli by analyzovat vývoj za dobu našeho členství v EU, současný stav, příčiny nedostatků a na základě toho vypracovat konkrétní a srozumitelný program činnosti všech zainteresovaných institucí. Dosáhnout obratu v současné situaci. Jinak by naše členství v EU nemělo smysl.

Václav VĚRTELÁŘ