Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jan Keller o smlouvě Merkelové a Macrona: Je to skrytý plán. Není to náhoda

29. 1. 2019

 

 

23.01.2019 15:15

ROZHOVOR Založíte také vlastní hnutí? I na tuto otázku odpovídá v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz sociolog, europoslanec Jan Keller, který předpokládá, že List Jaromíra Soukupa má větší šanci uspět než ostatní. „Jaromíru Štětinovi fandím, může topce ubrat z toho mála, co jí zbude poté, co ji rozeberou Piráti. Pavel Telička stranu ani hnutí nezaloží, jistě si spočetl, že má možnosti lukrativnějšího uplatnění,“ uvedl Keller. A nové Občanské fórum? „Pokud by se v politice opět angažoval Daniel Kroupa, mnoho lidí by ta protestní energie rázem přešla.“ K zásadním ambicím Pirátů profesor Keller poznamenává, že v podstatě kopírují strategii tzv. nových sociálních hnutí ze 70. let minulého století. Vyjádřil se i k nové smlouvě mezi Francií a Německem.

 


Popisek: 
Jan Keller

V uplynulých dnech jsme si připomínali 50 let od sebeupálení Jana Palacha. Projevil český národ dostatek úcty k jeho oběti? Má český národ historickou paměť? Jak jste celé pojetí výročí 50. let od sebeupálení Jana Palacha vnímal vy?

Byl jsem v Bruselu a pak ve Štrasburku, takže nevím, jak to všechno probíhalo. Ale uvažoval jsem o tom, jestli by se Jan Palach upálil, kdyby měl tu možnost vidět, jak to bude v jeho zemi půl století po jeho oběti vypadat a kdo všechno bude řečnit nad jeho hrobem.

Anketa



Prezident Zeman pokračoval ve vyhrocené rétorice, když pro Blesk vysvětlil, že nechtěl jít osobně položit věnec k památníku, protože by se na místě piety setkal se svými odpůrci. „Šlo o výraz pohrdání těmito lidmi. Nebylo to kvůli mé kondici,“ prohlásil Zeman. Řekl také, že se snaží vyhýbat setkáním s „blbci“ a „blázny“. O čem to svědčí?

Mně se ta rétorika nezdá nijak vyhrocená. Miloš Zeman má prostě ve zvyku nazývat věci pravými jmény. Můžeme si myslet, že to je odporný zlozvyk, ale stejně s tím nic nenaděláme. Protože byl podruhé po sobě zvolen prezidentem, domnívám se, že to většině lidí u nás dokonce nevadí. Tím hůře pro ty, kvůli kterým tam nešel.

Jak hodnotit názory psychologů, že exponování činu Jana Palacha ze strany médií mohlo přimět k pokusu o podobnou smrt člověka, který se v pátek v Praze polil hořlavinou a zapálil?

Teorie nápodoby existuje ve společenských vědách přinejmenším od dob Gustava le Bona. Takže si myslím, že psychologové dobře vědí, o čem mluví.

 

 

 

 

Přibývá záměrů na vytvoření nových politických subjektů. Mediální magnát Jaromír Soukup oznámil vznik nového hnutí, lze tento projekt, zvaný „List Jaromíra Soukupa“, brát vážně nebo je ztráta času o tom mluvit? Může být pro nás přínos, nebo právě naopak?

Vladimír Dlouhý kdysi vysvětloval v televizi, že každý náš občan má právo založit si automobilku. Kromě toho má každý občan také nepochybně právo založit si vlastní politickou stranu. Jaromír Soukup toho práva využil. Já osobně bych si založil raději automobilku, ale nechci mu do toho mluvit. Ale vážně. Myslím si, že nemá tak velké šance jako Babišovo ANO anebo ODS, ale určitě má přinejmenším stejné, ne-li větší šance než TOP 09, lidovci a podobné strany, které se pohybují na pětiprocentní hranici.

https://www.parlamentnilisty.cz/profily-sprava/user-data/0DDBBFE3/image/63652-keller_profil_top.jpg

prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

·         ČSSD

·          

·         europoslanec

Sympatizovat ProfilPoložit dotaz OdpovědiHodnotit Štítky

Nastává oživení také, řekněme, na liberálně proevropské straně politického spektra, své hnutí zakládá končící europoslanec Jaromír Štětina, zkusit štěstí plánuje i jeho kolega z Evropského parlamentu Pavel Telička. Mají podobné šance jako Soukup? Jak se díváte na jejich záměry?

Děkuji, že jste mi to připomněla. Oba zmínění pánové mají podle mého názoru nižší šance než Jaromír Soukup. Jaromíru Štětinovi fandím, může topce ubrat z toho mála, co jí zbude poté, co ji rozeberou Piráti. Pavel Telička stranu ani hnutí nezaloží, jistě si spočetl, že má možnosti lukrativnějšího uplatnění.