Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jde skutečně o solidaritu

24. 4. 2014

 

 

Nemohu za to, ale hrátky kolem Dolu Paskov mně skutečně připadají jako podivné. Spíš jako oddalování informace pro horníky, že všechno je na dobré cestě, ať jsou tudíž klidní, jedná se a do ulic jít netřeba. Později, po několika měsících a možná i před koncem roku, se najednou ukáže, že se nikdo s nikým nedohodl, a pokud dohodl, tak jde jen o odložení problému. Uhlobaroni - to slovo jaksi vymizelo ze slovníku - tak i tak dostanou své a stát jim možná ještě cosi přidá. Horníci budou odbyti nějakým přijatelným závazkem. Ti to přijmou, protože lepší »košile nežli kabát« a zase bude sociální klid, jímž se u nás chlubily a chlubí snad všechny vlády od Listopadu.

 

 

 

Jako kantor vím o stávkách ostravských horníků, které v minulosti dokázaly pozastavit anebo alespoň nějak omezit kořistnictví uhlobaronů, protože se k horníkům připojili další pracující skoro v celém regionu. Dnes tomu tak není. Solidarita jako by vymizela. Ale je to tak? Dnes je přece ohrožen pro zájmy majitelů Důl Paskov, zítra třeba budou ohroženy další doly.

Ne, nemíním vyzývat ke stávce. Vůbec ne. Ale zamýšlím se nad slovem solidarita. Ta po roce 1989 je všelijakými zákonnými zásahy omezována a vytlačována. Proč asi?

Solidárnost je prý, četl jsem nedávno jeden článek, výmysl socialistů - onen autor měl na mysli socialisty z konce předminulého století. Postupně přestala, podle něj, platit a nahradila ji individuálnost. Každý přece v přírodě, každý živočišný druh, každý jedinec, hájí všemi prostředky sám sebe. Vítězí ten životaschopnější. To údajně se týká i druhu lidského. Solidarita je tudíž přežitek a brzda rozvoje. Jen vzdělané či silné individuum dokáže zvítězit. Nevím sice, zda »nad lží a nenávistí«, ale nad odvěkou snahou člověka opřít se jeden o druhého. Pokud by zvítězil tento názor, pak mocní tohoto světa, ti, co mají v ruce kapitál a prostředky ideologického působení, by vyhráli nad pravdou a nad lidstvem samým. To se nesmí stát. A nebojím se dodat, že má slova se týkají i horníků a ostatních pracujících na severu Moravy, ale i nejen tam.

Otakar ZMÍTKO