Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je možný sociálnější kapitalismus?

FOTO - archiv Ľ. Blahy

 

 

Vědec-politolog, politik a publicista Ľuboš Blaha je v současnosti zřejmě nejlevicovějším poslancem na Slovensku. Od té doby, co z Národní rady SR vypadla KSS, je totiž šance hledat stoupence moderní levice a pokroku prakticky jen ve Ficově Smeru. Navíc Blaha se za své komunistům mnohdy velmi blízké názory nejenže nestydí, ale naopak se k nim vždy hlásí. A s komunisty i nadále spolupracuje. Aktuálně s těmi českými.

Naposledy s europoslankyní Kateřinou Konečnou, které zásadní měrou pomáhal na svět s brožurou »Kdo nám chce zatrhnout TTIPec?« vydanou autenticky levicovou europarlamentní frakcí GUE/NGL. Akademika Ľuboše Blahy jsme se při této příležitosti v dubnu na Novotného lávce za asistence hasičského zásahu v tamním přilehlém slavném klubu ptali jak na TTIP, tak na současné dění na Slovensku i na Ukrajině - resp. na okolnosti tamního umělého válečného konfliktu.

Blaha nabídl Haló novinám slavného marxistického teoretika Immanuela Wallersteina a jeho rozdělení planety na centrum, semiperiferii a periferii. »Asi tu teorii znáte, vždyť Wallerstein je jeden z nejvýznamnějších marxistů dneška. O tom, co se ve světě ve skutečnosti děje, se rozhoduje především v tom centru. Tj. v USA, západní Evropě, možná ještě Japonsku. A země semiperiferie, kam patří i ČR a SR, jsou do velké míry závislé na onom centru. Ekonomicky, politicky, bezpečnostně a dalšími jinými faktory. A potom úplně nejzávislejší jsou země periferie, tj. třetí svět, de facto rozvojové země. Ta semiperiferie přitom není jen o ČR a SR, ale třeba i o Řecku, kde dnes mají obrovskou šanci změnit celé nastavení ekonomiky, když tam vládne SYRIZA.«

Jenže ani Řecko to podle Blahy nemá jednoduché. »Vy nemůžete dělat revoluci, když jste jediný malý ostrůvek, kde by momentálně mohla být levicovější politika. Svět je třeba měnit takovým způsobem, abyste zároveň udržoval stabilitu společnosti a všechny ty jistoty, které máte, pokud nemáte jejich náhradu.«

A jak tedy vidí občanskou válku na Ukrajině? »Momentálně mám pocit, že nastalo období relativního klidu - to znamená, že ten konflikt zamrzl, což mě naplňuje aspoň malou nadějí, že by se do budoucna mohl vyřešit způsobem, který by nevedl k válce. Protože to je něco, co si předpokládám skutečně nikdo nepřejeme. Já jsem pacifista, takže budu vždy dělat vše pro to, aby konflikty neeskalovaly. V tuto chvíli pro mě není úlohou se vymezovat tak, aby bylo jasné, že jsem na straně Ruska či Ameriky. Takto to nestojí. Teď je nejdůležitější udělat vše pro to, aby tam byl mír! Aby neumírali Rusové, Ukrajinci, aby neumíral nikdo. Otázkou je, zda to bude možné a Američané to naopak nebudou tlačit do dalšího prohlubování války?!«

Proč? »Je pravda, že Američanům vyhovuje tento spor víc, než komukoli jinému. Protože se tím oslabuje nejen Rusko, ale i Evropa, a americkým firmám to naopak může pomáhat... Má to vícero interpretací, na druhou stranu otevřená válka, to riziko z ní plynoucí, by ve finále nevyhovovalo nikomu. Důsledky by byly fatální! Proto si nemyslím, že otevřená válka, která by mohla skončit i jako jaderná, je v zájmu kohokoli. Takže doufejme, že lidé dostanou rozum a že přestane ta rusofóbie, která nikam nevede a ničemu neprospívá,« upřesnil Blaha.

O možnostech levice v době relativního klidu a naopak v době krize, resp. o tzv. mcDonaldizaci společnosti, tedy jednom z témat, na něž se poslanec Blaha specializuje, jsme v rozhovoru pochopitelně diskutovali také.

Celé znění velkého celostránkového rozhovoru si přečtete v úterý jednak v tištěných Haló novinách, ale i v elektronické podobě na Publeru.

Roman JANOUCH