Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jedná se a jedná – ne vždy férově

14. 10. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - www.praha1.cz
 

Povolební vyjednávání se rozjela hned druhý den po vyhlášení výsledků voleb do obecních zastupitelstev. To dokonce vyvolalo slovní přestřelku mezi šéfy ČSSD Bohuslavem Sobotkou a ANO Andrejem Babišem.

Výroky Andreje Babiše o tom, že jeho hnutí nebude vytvářet koalice s ČSSD v Brně nebo Ostravě, jsou podle Sobotky krátkozraké. Babišovi nepřímo vzkázal, aby nebrečel nad Olomoucí, kde sociální demokraté uzavřeli koalici bez ANO, a zeptal se svých vyjednávačů, proč nezvládli povolební jednání. ČSSD podle Sobotky v Brně dosáhla velmi dobrého výsledku a pro stabilitu města by bylo nejlepší, kdyby se dvě ve volbách nejsilnější strany dohodly. Také v Ostravě má podle něj ČSSD v městských obvodech silnou pozici. Zopakoval, že spolupráci ve městech na půdorysu vládní koalice pokládá za rozumnou.

Ovšem třeba právě v Olomouci, kde ANO volby vyhrálo, se velmi rychle ČSSD dohodla na koalici s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. »V Olomouci vyhrálo ANO, i tak nabídlo primátora ČSSD. Ta se spojila s kmotry, co v Olomouci čtyři roky kradou. Kluci se asi lekli, že to chceme prověřit,« napsal k tomu na Twitteru Babiš.

Prvním velkým městem, kde měli jasno velmi brzy, byla právě Olomouc. Vítězné ANO tu zůstalo v opozici. Primátorem se má stát lídr ČSSD Antonín Staněk. V 45členném zastupitelstvu bude mít čtveřice těchto stran většinu 24 zastupitelů. V předchozích čtyřech letech na radnici vládla koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Podle uzavřené dohody by ČSSD měla v jedenáctičlenné městské radě získat pět křesel včetně primátorského. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 budou mít v radě po dvou zástupcích.

*V Praze volby těsně vyhrálo ANO, které však vzhledem k rozložení sil nebude mít dobrou vyjednávací pozici. Po sérii schůzek se na pražském magistrátu jeví zatím dost pravděpodobná spolupráce ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL). Bez podpory Pirátů, kteří jsou v pražském zastupitelstvu stejně jako ANO nováčkem, však bude mít koalice jen těsnou většinu. ČSSD už prohlásila, že je do koalice s ANO připravena vstoupit. Trojkoalice ovšem váhá. Jan Čižinský (lidovec na kandidátce Trojkoalice) řekl, že jemu osobně by byla bližší TOP 09.

Potenciální partneři na pražské radnici ANO, ČSSD a Trojkoalice se poprvé společně sejdou koncem týdne. Nad svými programy se včera shodly ČSSD a ANO. »Vzájemně jsme si pročítali programy a zjistili jsme, že tam nejsou neshody,« řekl lídr ČSSD Miloslav Ludvík. Shodu nad programy potvrdila i předsedkyně pražského ANO Radmila Kleslová.

*Ve Vsetíně vyjednávání začalo. Vítězní lidovci, kteří v 21členném zastupitelstvu získali šest mandátů, se sešli nejdříve se zástupci ČSSD, která skončila v komunálních volbách druhá (tři mandáty). Jak řekl lídr KDU-ČSL a kandidát na starostu Jiří Čunek, lidovci budou jednat také s ANO, které skončilo třetí se třemi mandáty. Možnou trojkoalici lidovců, ČSSD a ANO nevylučuje.

*Jediný mandát schází ANO k nadpoloviční většině v 25členném zastupitelstvu Lovosic na Litoměřicku. Včera začalo povolební vyjednávání s dalšími šesti politickými subjekty, které se dostaly do zastupitelstva. V Lovosicích získalo ANO přes 40 % hlasů.

*Jasné už je, že koalici v Břeclavi utvoří vítězné uskupení Pro Region s ČSSD a ANO. Starostou bude Pavel Dominik, lídr nejúspěšnější kandidátky. Uskupení Pro Region získalo šest mandátů v 27členném zastupitelstvu. Druhá ČSSD má pět, po čtyřech pak ANO, lidovci a komunisté. Do zastupitelstva se dostala také ODS se dvěma mandáty, dva zástupce mají Mladí a Neklidní Břeclav.

*Strany v Kutné Hoře možná sestaví koalici bez vítězné Šance pro Kutnou Horu, která dosud vládla na radnici. Kutnohorská změna, která skončila na druhém místě, jedná o povolební spolupráci s ANO a ČSSD a případně osloví i Alternativu pro Kutnou Horu. Jednání by mohla skončit do týdne.

*O podobě mělnické koalice se pravděpodobně rozhodne ve čtvrtek. Obecní volby zde vyhrálo uskupení Mé město starosty Ctirada Mikeše (dříve ČSSD), získalo devět mandátů z 21 možných. Včera se konalo první jednání o spolupráci mezi stranami, starosta nevyloučil spolupráci např. s TOP 09 s podporou nezávislých, která jako druhá získala pět mandátů. Třetí skončila ČSSD se dvěma mandáty. Stejný počet zastupitelů bude mít i KSČM. Ostatní strany, které se dostaly do zastupitelstva, mají po jednom mandátu (ANO, ODS a Mělničané).

*Strany, které uspěly ve volbách v Plzni, zatím spíše navazují kontakty. Vítězná ANO, která o desetiny procenta porazila ODS, se chce v prvním kole setkat se zástupci všech stran, v druhém s potenciálními partnery. Dosavadní koaliční partneři ODS a ČSSD (mají stejně jako ANO po deseti mandátech) chtějí zatím především upřít síly ke 2. kolu senátních voleb. Do 47členného zastupitelstva se dostalo sedm stran, kromě vítězné trojice ještě TOP 09 a KSČM s pěti křesly, Občané patrioti se čtyřmi a KDU-ČSL se třemi mandáty. K utvoření koalice nebude jako dosud stačit dvoučlenná koalice.

*Na koalici v Náchodě se dohodla vítězná ČSSD s Patrioty města Náchoda a KDU-ČSL. V 27členném zastupitelstvu bude mít koalice 19 hlasů. Na starostu bude navržen starosta současný, poslanec a lídr ČSSD Jan Birke. Místostarostou by měl opět být Tomáš Šubert (Patrioti).

*Hnutí STAN, které ve Zlíně jasně vyhrálo volby a získalo 18 křesel v 41členném zastupitelstvu, jedná o možné koalici s ANO. To skončilo s osmi mandáty ve volbách druhé. ANO by se dvojkoalice líbila. Podle lídra STAN a stávajícího primátora Miroslava Adámka jsou však ve hře i jiné varianty. Chce jednat se všemi stranami, v pořadí podle jejich volebního výsledku. Už před volbami hnutí vyloučilo spolupráci s KSČM. *Vyjednání koalice může v Kladně trvat i týdny. Konkrétní návrhy ani termíny schůzek zatím nepadly. Vítězná Volba pro Kladno, která má 10 mandátů z 33 křesel, hledá u dalších stran společné prvky ve volebním programu. Mírnou většinu by např. Volba pro Kladno získala v koalici s třetí umístěnou ČSSD, která má sedm mandátů. Dohromady by tak měly 17 z 33 zastupitelských postů. Dohody budou otázkou priorit programu, řekl lídr ČSSD Vojtěch Volf.