Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednodušší vízový styk pro Čínu

27. 10. 2014

FOTO - www.gettyimages.co.uk

 

 

ČR bude v Evropské unii požadovat zjednodušení vízového styku pro Čínu. Cílem by mělo být úplné zrušení víz. Prezident Miloš Zeman to včera řekl na česko-čínském podnikatelském fóru v Pekingu.

Česko podle Zemana uvažuje, že by zrušilo víza pro držitele diplomatických pasů. Zároveň se prezident ČR vyslovil pro zrušení víz pro čínské občany úplně. »Jsme vázáni pravidly EU. Ale na druhé straně jako členský stát EU budeme nepochybně tuto vízovou facilitaci požadovat s finálním cílem zrušit víza úplně,« řekl Zeman. Dodal, že v budoucnosti budou zrušena víza mezi všemi státy světa.

Zeman včera ještě před jednáním s vedením Bank of China v projevu na podnikatelském fóru řekl, že by přivítal vstup tohoto finančního domu na český trh. Pro čínskou banku by to podle něj byla možnost proniknout na trh EU. Po schůzce mluvčí Hradu Jiří Ovčáček sdělil, že banka svou pobočku v tuzemsku otevře nejpozději v příštím roce. Podle Ovčáčka Zeman rozšíření Bank of China - jedné z největších státem vlastněných bank v Číně - do ČR podporoval dlouhodobě. Bank of China už ve střední a východní Evropě působí přes svou pobočku v Budapešti.

Dohoda o přímém leteckém spojení mezi Čínou a Prahou během této cesty podepsána nebude. Řeší se technické detaily dokumentu. Zeman čeká, řekl také na fóru v Pekingu, že dohodu podepíše při jarní návštěvě Číny premiér Bohuslav Sobotka. Podle médií má být letecká linka zřízena mezi Prahou a Šanghají.

Čeští podnikatelé věří v uzavření smluv na zakázky a investice za miliardy korun. V nejlidnatější zemi světa domlouvají smlouvy na dodávky technologických zařízení, strojů i českých patentů. Součástí české delegace je asi 50 podnikatelů, další se připojili až v Číně. Někteří přijeli uzavírat předem domluvené smlouvy, jiní chtějí teprve hledat partnery či jednají o prohloubení spolupráce. Shodují se, že na čínském trhu je mnoho příležitostí pro uplatnění českých firem. Připravit se ale musí na zcela odlišné prostředí a mentalitu. »Jsou to tvrdí vyjednavači, všechno si důkladně prověřují,« řekl Milan Macholán, generální ředitel strojírenské společnosti PBS Velká Bíteš. Uzavření prvního obchodu tak může trvat i několik let příprav a navazování kontaktů.

V sobotu Zeman podpořil české investice v oblasti odstraňování znečištění ovzduší a vody stejně jako dodávek letadel. V Tchien-ťin navštívil pobočku firmy Home Credit a setkal se s vedením města. »Velice si vážím podpory Tchien-ťinu ve věci společnosti Home Credit, která zde má mateřské sídlo, již jste podporovali ještě v době, kdy měla pouze lokální licenci,« řekl Zeman při setkání se státní tajemnicí Sun Čchunlan a dodal, že na takovou podporu se nezapomíná. V podvečer místního času přejel rychlovlakem do Pekingu. »Pokud by v Česku jezdily podobné vlaky, lidé by se vrátili zpět z aut na železnici,« poznamenal prezident při jízdě vlakem, který překračuje i 300kilometrovou hranici. Zkritizoval ale množství smogu, který v čínských městech snižuje viditelnost i jen na pár desítek metrů. Zúčastnil se také podpisu dokumentů o partnerství mezi Tchien-ťinem a Jihočeským krajem. Včera v Pekingu na české ambasádě zahájil výstavu k 65. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Československem a Čínou.