Jdi na obsah Jdi na menu
 


K udělení amnestie prezidentem republiky Václavem Klausem

2. 1. 2013

 

(2.1.2013)
 

Vyjádření stínového ministra KSČM pro rezort vnitra Zdeňka Maršíčka k vyhlášené amnestii.



Prezident České republiky Václav Klaus využil svého práva a udělil u příležitosti 20. výročí vzniku samostatné České republiky částečnou amnestii. Někteří, zejména pravicoví politici tento krok prezidenta Klause přivítali s tím, že prý se uleví přeplněným věznicím.

 
Nejsem proti udělení amnestie, ale měla by být řízená. V tomto případě po Klausově amnestii opustí věznice podle odhadů vězeňské služby více než 6000 vězňů. Určitě se tedy uleví věznicím. Otázkou však je, zda tito propuštění vězni budou mít kam jít, zda se neocitnou na ulici. Řada z nich mohla přijít o rodiny, bydlení a nebude mít ani zaměstnání. Vzniká tedy riziko, že budou znovu páchat trestnou činnost, a tím dojde k dalšímu zhoršení bezpečnosti občanů. Nakonec již nyní není bezpečnostní situace v některých regionech uspokojivá. Zajímá například premiéra Nečase, zda bude policie tento problém schopna při současném nedostatečném počtu policistů řešit? Už rozsáhlá amnestie Václava Havla z počátku devadesátých let, kdy se na ulici ocitly tisíce odsouzených a kdy došlo k prudkému nárůstu trestné činnosti, ukázala, že tento problém nelze podceňovat.
 
Rovněž skutečnost, že se současná amnestie týká i pachatelů některých trestných činů souvisejících s korupcí, tunelováním či velkými daňovými úniky a trestných činů spáchaných pravicovými extremisty, budí opět pochybnosti, zda svá dřívější prohlášení o nutnosti potírat korupci a přijímat účinná opatření proti nárůstu neofašistických hnutí mysleli pan prezident a premiér Nečas vážně.
 
 
Autor: Zdeněk MARŠÍČEK, stínový ministr vnitra KSČM pro rezort vnitraZdroj: Mediální úsek ÚV KSČM