Jdi na obsah Jdi na menu
 


K výsledkům předčasných parlamentních voleb na Ukrajině

4. 11. 2014

 

 

Výsledky předčasných parlamentních voleb na Ukrajině svědčí o prozápadní orientaci země. Volby, které se konaly 26. října 2014 za účasti 29 kandidujících stran a hnutí, přinesly vítězství pravicovým, nacionalistickým a neofašistickým silám. Vládní koalice tak bude vytvořena z jejich představitelů, především z Bloku Petra Porošenka a Lidové fronty premiéra Jaceňuka. Ukrajinští komunisté získali pouze 3,8 procenta hlasů, což jim nestačilo na vstup do Verchovní rady Ukrajiny. Voliči uvěřili jak slibům představitelů stávající vládní garnitury, tak Evropské unie a Spojených států, a nyní očekávají, že sliby budou naplněny. Evropská unie a Evropský parlament již dříve oznámily finanční částky, kterými chtějí Ukrajině postupně pomoci. Je otázkou, zda se tyto prostředky dostanou těm nejpotřebnějším, v jaké výši, a zdali vůbec.

 

 

 

Ukrajina je na pokraji ekonomické a sociální krize. Lidé chtějí mít doma teplo, ale dodávky plynu a nafty za zvýhodněné ceny z Ruska nebude moci vláda zajistit kvůli své protiruské politice, a dodávky ze Západu budou ještě dražší. Je zřejmé, že Ukrajina, již dnes zadlužená, se dříve nebo později dostane do začarovaného kruhu půjček. Celá situace může opět vyústit v nový Majdan a je to o to nebezpečnější, že se bude hledat nový viník v zemi. To může vyústit v různé pogromy a další ozbrojené konflikty.

Na východě země se i přes minské dohody válčí a nově nastupující vedení státu se svým militantním zaměřením již dnes hovoří o rozhodujících úderech proti tamějším proruským silám.

Občané Ukrajiny logicky očekávají, že dojde ke slibovanému boji s korupcí, který byl spouštěcím mechanismem původních protestů. Vzhledem k tomu, že většina kandidujících stran a hnutí byla štědře financována různými oligarchy a prozápadními skupinami, nelze očekávat, že k tomu v brzké době dojde. Doposud jsou veřejnosti předkládána různá odhalení zkorumpovaného prezidenta Janukovyče a jeho okolí, ale i toto téma se jednou vyčerpá.

KSČM vzhledem k tomu, že je dobře obeznámena s tlakem na Komunistickou stranu Ukrajiny, který se stupňoval od února letošního roku až do parlamentních voleb, prohlašuje, že v průběhu volební kampaně neměly všechny volební strany a hnutí stejné podmínky a Komunistická strana Ukrajiny nemohla řádně realizovat volební kampaň.

KSČM při respektu k výsledkům předčasných parlamentních voleb na Ukrajině upozorňuje na nebezpečí účasti zvolených zástupců profašistických sil v ukrajinském parlamentu, jako je Pravý sektor, který představuje nejen pro Ukrajinu, ale i pro Evropu velké riziko.

Věra FLASAROVÁ