Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kalousek by se proškrtal až do Austrálie

21. 11. 2011

Zpravodajství

 

Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek říká:
 

Kalousek by se proškrtal až do Austrálie

Rozhodli jste se 25. listopadu na Palackého náměstí v Praze od 12 hodin uspořádat mítink pod heslem »Proti korupci za zvýšení životní úrovně«. Proč budete protestovat zrovna proti korupci?

Ono to není jenom proti korupci. Je to proti korupci a za zvýšení životní úrovně. Dospěli jsme k poznání, že korupce už je tak obrovská, státní struktury jsou tak prorostlé, že to ovlivňuje naši životní úroveň. A ta je přece doménou odborů. Vážou se k ní i daně, a vidíte, co s námi provádí ministr Kalousek, který by na jedné straně zdanil všechno, na druhé by se proškrtal až do Austrálie. Musíme jednoznačně vystoupit, protože to ovlivňuje život prostých lidí v ČR. Kdyby nebyla korupce, nebylo by třeba zvyšovat daně. Co si má obyčejný slušný člověk myslet o tom, že se má posunout i zdanění hazardu?

S jakou počítáte účastí?

Toto téma se týká všech občanů ČR, ať je to zaměstnanec nebo živnostník, mělo by oslovit velké množství lidí. Na druhé straně si neděláme iluze, lidé jsou pohodlní a jsou nejraději, když to za ně někdo vyřídí. My ale chceme upozornit, že toto začíná být další dimenzí České republiky. Občané by měli mít něco z toho, že tento stát majetek měl. Ti, kdo se dostali k moci, ho zašantročili, rozkradli a klientelistickým způsobem zneužili ve svůj prospěch. Nebyli to občané, kdo rozhazoval nad poměry, byli to naši politici, a ti by za to měli tvrdě zaplatit. Důvěru k nim nemáme, viz poslední kauza Kocourek. Je třeba je tohoto majetku zbavit a dát ho ve prospěch všech občanů. Pak se na různé důchodové reformy můžeme dívat úplně jinak.

Republika potřebuje novou Ústavu, potřebuje zákon o referendu, které bude pro politiky závazné, nový volební zákon. Jinak s tím nepohneme, protože tady bude stále stejné složení parlamentu. Kdo se v parlamentu zabetonoval, tak je tam napořád. To musíme změnit. Je u nás dost chytrých lidí, kteří by dokázali spravovat republiku efektivněji, možná i daleko lepším způsobem ve prospěch občanů než současná vláda.

S těmito požadavky půjdete před vládu?

Ano, a ještě chceme, aby se začaly vyšetřovat různé podivné kauzy, např. když ve Švýcarsku dotáhnou kauzu Mostecké uhelné do finále, nevím, proč to nedokáže Česká republika. Tady už je to prolezlé takovým hnusem, že to nemá obdoby.

Vyzývám všechny, kdo sdílejí naše myšlenky, aby nás v pátek 25. listopadu přišli podpořit. Když nás bude na náměstích jen pět, šest tisíc, tak to s touto vládní garniturou nepohne.

Jiří NUSSBERGER

19. 11. 2011Jiří NUSSBERGER