Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kam zmizel bouřlivák Keller?

28. 8. 2014

Redakční sloupek

Sociolog, environmentalista a svého času nespoutaný rebel »regionu razoviteho« (jak o něm zpívá slezský bard Jarek Nohavica), vysokoškolský pedagog Jan Keller je poslední dobou tak nějak méně vidět. Nevím, zdali za to může čas prázdnin a dovolených, nebo spíše fakt, že Keller zasedl nedávno do lavic Evropského parlamentu (EP) v Bruselu.

 

 

 

Líbily se mi ty časy, kdy se tento bouřlivák ve svetru pral za práva obyvatel moravskoslezského regionu, který je dlouhodobě sužován obrovskou mírou nezaměstnanosti, a s přesvědčivostí sobě vlastní upozorňoval na velké problémy tohoto kraje daleko více než třeba tři vykřičníky za slovem Ostrava, logem, které má zřejmě mediálně zviditelňovat zmíněný region. Jenomže jen vykřičníky nestačí (navíc na mě působí poněkud trapně). Naopak Keller to svého času nedělal vůbec špatně. Šel na to takříkajíc od lesa.

Dneska se však začíná vyjadřovat především ke světovým problémům, boji proti terorismu v Sýrii nebo v Iráku, a připadá mi, že se pomalu vzdaluje problémům, které ho v minulosti tolik zajímaly. Například vzrůstající míře nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji a s tím spojeným obrovským sociálním problémům jeho obyvatel. Je to škoda, neboť jeho hlas byl nejenom na Moravě a ve Slezsku, ale v celé České republice zřetelně slyšet, zněl docela hlasitě a lidé mu věřili. A to není málo.

Domnívám se, že daleko více by byl buřič Keller prospěšný právě uvnitř České republiky, třeba v rámci případného poslaneckého mandátu, než v EP. Upřímně napsáno, nechápu úplně přesně jeho motiv pro kandidaturu zrovna do této instituce, mimo jiné pro veřejnost tolik nepopulární. A obávám se, aby tam v Bruselu zmíněný Přemysl Oráč poněkud nezapadl, nerozmělnil se a hlavně nezpohodlněl. To je totiž pro každého rebela to nejhorší, co se mu může přihodit.

Doufám, že se mýlím, vždyť pro Ostravu a celý region by to byla docela škoda. Protože tři vykřičníky na barevném logu Ostravu a její obyvatele nezachrání.

Radovan RYBÁK