Jdi na obsah Jdi na menu
 


Katolíci si stěžují, ale sami chybují

14. 3. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

Téměř u třetiny výzev, které v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi podalo pražské arcibiskupství, nebyla podle něj dodržena půlroční lhůta na uzavření dohody o vydání.

Arcibiskupství podalo 624 výzev na nemovitosti a 33 výzev na movité věci, zákonná lhůta uběhla u 194 výzev. Úřady se kritice brání. Často je totiž třeba doplnit dokumenty, které by nárok podpořily. Podle zákona však nemohou po žadatelích dokumenty vyžadovat, mohou je pouze upozornit na to, že mají právo je doplnit. Důkazní břemeno leží na žadatelích. Jinými slovy – úřady vlastně žadatelům pomáhají. A ještě za to sklízí kritiku, když se lhůta protáhne.

»Tuto informaci pražského arcibiskupství vlastně považuji za podporu návrhu sociální demokracie prodlužit lhůtu pro přezkum žádostí církví z šesti měsíců na rok. Půlroční lhůta pro úřady je skutečně krátká i vzhledem k tomu, že církve vše dávaly na poslední chvíli, a úřady by nyní měly rychle rozhodovat,« reagoval pro náš list odborník KSČM na církevní problematiku, předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček. Lhůtu je třeba prodloužit zákonem, což by však podle Koníčka neměl být problém, lze to udělat ve zrychleném režimu během jednoho čtení ve sněmovně.

ČSSD připravila a chystá se ve sněmovně předložit novelu zákona o tzv. církevních restitucích, která prodlouží lhůtu pro přezkum žádostí církví z šesti na 12 měsíců. Stojí za tím snaha předejít chybnému vydávání majetku. Jinak řečeno - vydání i toho, co církvím vydáno být nemá. Není vyloučeno, že ve spěchu by k tomu mohlo docházet. Zatímco církve měly na shromáždění podkladů a podání žádosti o vrácení majetku rok času, na vyřízení mají úřady jen polovinu času. Zní to nelogicky, a vůči úřadům je to i nespravedlivé.

Pokud by parlament takovou změnu přijal, ČSSD a ANO by tam měly i více času na jednání se zástupci církví o tom, aby církve se vzdaly inflačního navýšení u finančních náhrad za nevydaný majetek, nebo aby církve přistoupily o snížení finanční náhrady o 13 mld. Kč (z 59 mld.). Sociální demokracie se musí hodně snažit – v loňských sněmovních volbách lidem slíbila, že církevní restituce změní. Připomeňme, že na konci února ministerstvo kultury evidovalo celkem 5198 výzev, které se týkají 112 564 pozemků a 1835 staveb.

Pokud vás dále zajímá, co především v žádosti církví chybí, čtěte páteční tištěné Haló noviny.