Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kauza TTIP na půdě EP

ILUSTRAČNÍ FOTO - www.leftfutures.org

 

 

V debatách v Bruselu z minulého týdne GUE/NGL zopakovala svůj požadavek, aby postoj europarlamentu na TTIP odrážel obavy občanů ohledně cílů a obsahu vyjednávání.

S blížícím se rozhodujícím hlasováním o TTIP na květnovém plenárním zasedání projednávali europoslanci Výboru pro mezinárodní obchod vstupní zprávu o případném postoji EP ke kontroverzní dohodě mezi EU a USA.

Europoslanec Helmut Scholz, stínový zpravodaj frakce GUE/NGL k TTIP, řekl: »Jako poslanci EP musíme jednat v zájmu těch, které zastupujeme. Předtím, než vstoupí dohoda TTIP v platnost, musí být ratifikována Evropským parlamentem. Musíme kategoricky odmítnout tu představu, že veřejné statky, obyčejní lidé a demokratická práva občanů se stanou předmětem obchodních zájmů... Veřejnost potřebuje objasnit spolupráci v oblasti regulace, na kterou se dohoda zaměřuje, protože aktuální pozice bezprostředně ohrožuje demokratická práva zákonodárců rozhodovat o budoucím hospodářském, sociálním a obchodním rozvoji - na obou stranách Atlantiku.«

Scholz dodal, že výroky obou vyjednavačů, jak evropského, tak za USA, o tom, že se uskutečnil nový začátek vyjednávání, neodrážejí to, že původní mandát udělený vyjednavačům Radou EU se nijak nezměnil.

Obavy ohledně ISDS

Na 97 % občanů, kteří odpověděli na konzultační proces Evropské komise o mechanismu řešení sporu mezi investorem a státem (ISDS) uvedlo, že jsou proti předání pravomoci korporacím přijímat opatření proti vládám suverénních států. Přesto má Komise zřejmě v úmyslu ignorovat tyto obavy s tím, že tyto pravomoci i nadále začlení do návrhu, ale s drobnými úpravami. Upravený návrh ISDS má představit komisařka Malmströmová na jaře.

Scholz reagoval: »Dnes ráno jsme slyšeli Jean-Luca Demartyho, generálního ředitele Evropské komise pro obchod, jak nám říká, že během konzultací většina občanů oponovala ISDS jen proto, že mu nerozumí - toto je velice urážející pro občany, nemluvě o tom, že to není pravda. Nechceme revidovaný návrh, chceme tento návrh zamítnout... Ale nejedná se jen o TTIP - chceme vyjmout ISDS ze všech obchodních dohod, jako je CETA a dohoda Singapur-EU. Pokud zůstane ISDS v dohodě CETA, americké společnosti budou moci využívat své pobočky v Kanadě na žalování evropských států. Důrazně odsuzuji, že lotyšské předsednictví odmítlo během rozpravy znovuotevřít vyjednávání o dohodě CETA za účelem zbavení se ISDS.«

(za)

V pátečních tištěných Haló novinách si na stránce Evropa zleva přečtete i tradiční články našich europoslanců za KSČM a první část představení členských subjektů autenticky levicové frakce GUE/NGL. Začínáme s Die Linke.