Jdi na obsah Jdi na menu
 


Každá z žen má podíl na tom, že se letošní MDŽ povedl

25. 3. 2014

Přítelkyně ze Svazu vietnamských žen v ČR.

 

 

Téměř na závěr maratónu letošních oslav Mezinárodního dne žen se v Poslanecké sněmovně v sále Státních aktů 15. března opět sešly členky Levicových klubů žen z celé republiky, aby nejen oslavily svůj svátek, ale také vyslechly referát o současném postavení žen v Čínské lidové republice z úst politické radové Velvyslanectví ČLR v Praze, paní Yan Yuqing.

Účastnice přivítaly mezi sebou také další hosty: delegaci Společnosti čínských žen v ČR, delegaci Svazu vietnamských žen v ČR v čele se svou předsedkyní Vu Thi Ha a naše přítelkyně z kubánského velvyslanectví - manželku chargé d‘affaires Aimaru de Armadovou a manželku kubánského konzula Dianu Sainsovou, samozřejmě s milým doprovodem tlumočnice Evy Mánkové. Přivítaly jsme také první předsedkyni LKŽ Hanu Pokornou. Ženám popřáli a poděkovali za práci předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a za ÚV KSČM místopředseda Jiří Dolejš. S potěšením jsem mohla představit také nově zvolenou místopředsedkyni Republikové rady LKŽ Květu Šlahúnkovou, která je zároveň krajskou koordinátorkou LKŽ v Jihočeském kraji.

 

Sešla se mezinárodní ženská společnost.

 

Maminkovská a babičkovská srdce potěšil pražský dětský soubor Osmikvítek, jehož písnička o skloňování slova babička všechny přítomné ženy vzala za srdce. Velikou třešní na dortu bylo pásmo árií z vídeňských operet v podání Ivany Veberové, sólistky Divadla J. K. Tyla v Plzni, a Lubomíra Havláka, sólisty opery Národního divadla v Praze, za klavírního doprovodu Ireny Havlákové, pedagožky Hudební fakulty AMU. Potlesk byl obrovský, takže jsme se dočkali několika přídavků.

Kdo nepospíchal domů, přesunul se do pražské restaurace Na Vlachovce, kam všechny, již tradičně, pozvala Pražská rada LKŽ. Tam pro radost i k tanci hrála Valašská družina, tančily se břišní tance, stepovalo se. A opět něco zajímavého - několik stepařských tanců z Jižní Ameriky předvedla osminásobná mistryně republiky ve stepu Blanka Buchtová, které je již přes 80 let! Inu, ženy nestárnou. A co víc, líbilo se jí mezi námi tak, že projevila zájem o naši činnost.

Ráda bych tímto způsobem poděkovala všem účinkujícím i organizátorkám za práci. Každá máme podíl na tom, že se letošní celostátní oslava MDŽ opravdu povedla.

Suzana EXNEROVÁ, předsedkyně RR LKŽ
FOTO - archiv LKŽ