Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo bude léčit v krajských nemocnicích?

FOTO - Pixabay
 

 

Už před dvěma lety zástupci KSČM upozorňovali na blížící se personální vyhořelost v krajských nemocnicích. A je to tady. V současné chvíli nezbytně chybí 35 lékařů a asi 54 zdravotních sester. Dále máme zhruba 50 lékařů ve věku nad 60 let, kteří budou chtít odejít na zasloužený odpočinek. Nejohroženější oddělení jsou interny, bez kterých nemocnice nejsou to pravé ořechové.

Za odchod zaměstnanců k jiným poskytovatelům zdravotní péče může vcelku nízké finanční ohodnocení jejich každodenní práce v porovnání se mzdou např. ve fakultních nemocnicích. Mzdové náklady tvoří v nemocnicích 60 procent z celkových výdajů na jejich provoz. Často slýchám argument, že když si na sebe nevydělají, nemohou dostat více. Ve zdravotnictví ovšem přímá úměra až tak úplně nefunguje, a to i kvůli nasmlouvaným platbám od pojišťoven, které nemocnicím určují, kolik léčebných výkonů mohou ročně provést. Proto nezbývá než stabilizovat současný personál a to půjde jedině růstem platů, různými benefity a sociálními jistotami. Ministr zdravotnictví sice slibuje navyšování základního platu prostřednictvím úhradové vyhlášky, ale to neřeší benefity a už vůbec ne nábor nového personálu. Sociální jistotou mám na mysli zachování a garantování rozsahu péče v jednotlivých nemocnicích.

V této chvíli musí sehrát rozhodující roli majitel nemocnic – Královéhradecký kraj. V minulých letech dával na provozní výdaje nemocnic podporu ve výši od 230 mil. Kč v r. 2013, 175 mil. Kč v r. 2014 až po 126 mil. Kč pro rok 2015 a k tomu rezervní fond, který se čerpal i na úhradu ztrát z minulých let. Pro rok 2016 se hovoří o příspěvku ve výši 100 mil. Kč, což je nedostatečné. Přijde mi nelogické chtít po vedení nemocnic kladný hospodářský výsledek, a přitom mít omezené a okleštěné finanční prostředky na personální stabilizaci nemocnic, kde jsou lékaři a sestry alfou a omegou celého procesu. Snažíme se proto přesvědčit své okolí, aby Královéhradecký kraj ponechal finanční podporu v rozpočtu pro rok 2016 do nemocnic ve stejné výši jako loni a k tomu přidal ještě rezervu. Neznám nic důležitějšího než je zdraví. A stárneme všichni.

Lenka FIALOVÁ, Královéhradecký kraj