Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdy začne vláda plnit své sliby?

Zleva Pavel Kováčik a Vojtěch Filip na úterní tiskové konferenci. FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN
 

Parlament není jen pouhá fabrika na zákony, ale také místo politického střetu, kterým se projevuje ústavní princip svobodné soutěže politických stran. Současná vládní koalice však tento princip neuznává a snaží se omezit právo poslanců, zejména opozičních, říct svůj názor.

Před novináři to v úterý konstatovali předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip a předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.

»Po necelém roce působení Poslanecké sněmovny jsme se ocitli v situaci, kterou jsme zažívali v období 2010-2013, kdy vládní koalice přestala dbát ústavních principů, že sice jsou rozhodnutí přijímána na základě rozhodnutí většiny, ale to rozhodnutí většiny dbá práv menšiny,« prohlásil Filip. Připomněl, že na programu nynější schůze sněmovny jsou zařazeny i návrhy opozice, téměř deset je z dílny poslanců KSČM, a jejich čísla svědčí o tom, že byly předloženy před více než půl rokem. Dosud však neprošly ani prvním čtením.

Podle Filipa je evidentní, že současná vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se drží praxe, která ve sněmovně panovala pod taktovkou bývalé pravicové koalice ODS, TOP 09 a VV. »Byla to velmi špatná praxe, která poškozovala jak jednání sněmovny, tak i politickou kulturu v České republice,« uvedl Filip. Nejvíce ho však mrzí, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v červenci slíbil, že na zářijové schůzi sněmovny bude provedena prověrka realizace zákona o tzv. církevních restitucích a navzdory tomuto příslibu koalice návrh KSČM na zařazení tohoto bodu nepodpořila. »Jsme zvědavi, kdy začne vládní koalice plnit své sliby,« dodal Filip.

Návrhy ubírají opozici právo vystoupit

Kováčik se pozastavil nad snahou vládního hnutí ANO upravit jednací řád sněmovny tak, aby zejména opoziční poslanci měli podstatně zúžené právo kdykoliv volně vystoupit. To vše pod rouškou údajného zefektivnění jednání dolní komory. »Opak je pravdou. Omezení řečnické doby a počtu vystoupení ubírá do značné míry opozici základní právo vystoupit, říci svůj názor, reagovat v diskusi apod. Parlament není pouhá fabrika na zákony, parlament je také místo politického střetu, kterým se projevuje ústavní princip alespoň relativně svobodné soutěže politických stran na politickém kolbišti parlamentní demokracie,« uvedl Kováčik.

Znepokojují ho také zprávy, že hnutí ANO chce omezit práva poslanců podávat vlastní návrhy zákonů. Kováčik zdůraznil, že takové záměry by byly v rozporu s Ústavou ČR. »Takovéto tendence nebudeme podporovat. Je smutné, že právě my se musíme hlasitě ozývat, jde-li o obhajobu základních principů parlamentní demokracie,« konstatoval Kováčik.

Pokud jde o průběh projednávání opozičních návrhů zákonů, je podle něj praxe stejná jako v minulém volebním období, kdy byly návrhy opozičních poslanců neustále odsouvány, až se nakonec vůbec neprojednaly. »Koalice si upřednostňuje svoje návrhy, nedodržují se tady základní principy a pravidla,« zhodnotil současné dění ve sněmovně. V podobném duchu vystoupil také odpoledne ve sněmovně při projednávání programu schůze.