Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klaus: Destabilizovat Rusko je chyba

 

 

Bývalý prezident Václav Klaus odmítl v pořadu Partie televize Prima protiruské sankce. To, že Evropská unie a USA vsadily na destabilizaci Ruska, označil za chybu.

»Západ a Amerika a někteří naši revolucionáři jsou hloupí, když si myslí, že je v našem zájmu destabilizovat Rusko a vytvářet tam chaos. Je to krátkozraké a hloupé. Stačí, že je destabilizovaná Ukrajina z vlastních domácích příčin,« řekl Klaus.

Odmítl tvrzení, že příčinou ukrajinského konfliktu jsou mocenské ambice Ruska. Problém je podle něj samotná Ukrajina, kterou označil za jednu »z nejméně úspěšných postkomunistických zemí«. Nebyla v ní totiž podle Klause provedena důsledná transformace. »Ukrajina nefunguje, Ukrajina je země, kde HDP na hlavu je stejné jako před 25 lety a navíc je etnicky rozdělena,« řekl exprezident. »Nemyslím si, že Ukrajina bojuje s Ruskem. Na Ukrajině bojují jedny ukrajinské síly proti druhým. Kéž by tento názor zastávalo více lidí,« dodal exprezident.

Potvrdil, že v názorech na ukrajinskou krizi se shoduje s nynější hlavou státu Milošem Zemanem. »S Milošem Zemanem mám na milion věcí velmi odlišné názory, ale v racionálních názorech na konflikt na Ukrajině jsem s ním na stejné straně,« uvedl exprezident. Domnívá se, že pro někoho »by mohl být signál, že dva poslední prezidenti, kteří se v mnoha ohledech nekonečně liší, mají na tyto otázky obdobný názor«.

S názorem Václava Klause na situaci na Ukrajině lze podle europoslance a odborného mluvčího KSČM pro evropské otázky Jiřího Maštálky pouze souhlasit. »Je to názor, který si Klaus drží dlouhodobě a lze s ním jenom souhlasit,« řekl našemu listu Maštálka. O tom, že Ukrajina nebyla ve svých reformách úspěšaná, svědčí podle něj i takzvaná oranžová revoluce v roce 2004. »Z ní vzešli lidi, jako byla Julija Tymošenková, kteří zemi další léta destabilizovali, nerozvíjeli, a pouze rozkrádali,« uvedl europoslanec.

»Premiér války« a »člověk míru«

Maštálka poté označil za velice trefné vyjádření prezidenta Miloše Zemana v sobotním rozhovoru pro deník Právo. Zatímco ukrajinský prezident Petro Porošenko může být podle Zemana »člověkem míru«, premiér Ukrajiny je prý spíše »premiér války«. Jaceňuk podle Zemana nechce mírové řešení situace na Ukrajině, které navrhuje Evropská komise.

»Mám podobný pocit jako pan prezident. Nyní je ale otázka, zda se Porošenko jako potencionální muž míru nedostane pod tlak premiéra Jaceňuka,« uvedl Maštálka. Připomněl, že i Porošenko patří mezi oligarchy, a je tak otázka, do jaké míry bude tvořit politiku rozvoje pro obyčejné lidi. »Protože prezident, který nezastaví vojenské akce vlastní armády, tak fakticky není nakloněn vlastním lidem. Odříznutí penzí a sociálních dávek pro část obyvatel Ukrajiny je porušení mezinárodního práva a faktem je, že Porošenko zatím strpěl všechny tyhle věci,« uvedl Maštálka.

Co o ukrajinské krizi soudil v Otázkách Václava Moravce europoslanec Jan Keller (ČSSD)? Čtěte v pondělních tištěných Haló novinách.