Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koalice schválila rozpočet 2016

FOTO - Pixabay
Dolejš: Nejen, že nenadchne, ale ekonomice ani příliš nepomůže.

 

Žádné překvapení. Koalice si sama odsouhlasila rozpočet státu na příští rok. Opozici neprošel jediný požadavek na dílčí změnu. Uspěli pouze tři vládní poslanci.

Podle očekávání přidala vláda nějaké peníze vysokým školám, na podporu sportu, sociální záležitosti nebo na důchody. Erár bude hospodařit se schodkem 70 miliard, výdaje mají být 1,251 bilionu, příjmy 1,181 bilionu korun. Poslanci ve středu rozhodovali o přesunech uvnitř rozpočtu a o rozpočtu jako celku, základní parametry schválili už v říjnu.

Pro hlasovalo 104 ze 182 přítomných poslanců (krom koalice Jiří Štětina z Úsvitu a nezařazený Karel Pražák), proti bylo 78 zákonodárců opozice. Komunisté výhrady opakovaně zdůraznili ústy svého místopředsedy, stínového ministra financí Jiřího Dolejše. Ten rozpočet označil jako kompromis relativně nesourodých politických sil, který těžko snese přídomek realistický. »Nejen, že nenadchne, ale ekonomice ani příliš nepomůže, neodráží konzistentní hospodářskou strategii. A pokud se před volbami v roce 2013 slibovalo, že půjdeme cestou od tupých škrtů a nepřiměřeného tlaku na rozpočtovou restrikci, která ještě zesílila krizové jevy, které jsme zažili v uplynulých letech, k nějaké promyšlené aktivní podpoře ekonomického a sociálního rozvoje společnosti, tak tento návrh rozpočtu takovou filozofii a strategii neodráží,« zdůraznil Dolejš.

 

 

 

 

Vláda se jen veze

Tvrdí, že vláda ekonomiku »neodšpuntovává«. Jen se veze na mezinárodním oživení a na tom, že dočerpáváme evropské peníze za uplynulé sedmileté období evropského rozpočtu. »Vláda vlastně udržuje provoz a nedává za sebe do společnosti vlastní výrazné a viditelné stimuly,« dodal.

Deficit zhruba 70 mld. Kč podle Dolejše v podstatě odpovídá kondici české ekonomiky. Položil otázku, proč jsme však nedokázali vybrat více peněz. »Daňová progrese je opravdu minimální a obcházíme problematiku většího zdanění korporací,« zdůraznil. Na to vláda nechce slyšet. Dolejš připomněl i to, že některé právní normy na příští rok kalkulující s jistými efekty pro státní kasu ještě parlament neprojednal. Ať už je to EET, nebo zdanění hazardu.

Poslanci přidali 200 milionů vysokým školám a 250 milionů na podporu sportu z peněz určených původně na obsluhu státního dluhu. Přesunuli také 300 mil. na investiční dotace sociálním organizacím a 200 mil. na sociální pracovníky v obcích. Schválili přesun 600 mil. Kč na důchody, což souvisí s už schváleným jednorázovým příspěvkem důchodcům.

Babiš avizoval vyrovnaný rozpočet

Z pozměňovacích návrhů prošly pouze tři – po jedné úlitbě spravedlivě poslancům vládního týmu. Díky Zdeňku Soukupovi (ANO) se přesune 600 mil Kč z dávek v hmotné nouzi na důchody, Jan Bartošek (KDU-ČSL) prosadil 520 mil. Kč navíc na příspěvky na péči postiženým a Václav Zemek (ČSSD) 12 mil. Kč na zlepšování stavu přírody a krajiny.

Rozpravu pochopitelně provázela kritika z opozičních řad. Řečniště okupovali opět především zástupci pravicové opozice. Dlužno podotknout, že koalice nedala jedinému nevládnímu poslanci šanci.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) informoval, že aktuálně je schodek letošního státního rozpočtu 58 mld. Kč a za celý rok by měl být kolem 70 miliard korun. Schválený návrh přitom počítá se schodkem 100 miliard korun. S premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) se shodli na tom, že je za určitých podmínek možné dosáhnout v letech 2018 nebo 2019 vyrovnaného státního rozpočtu. »Ale je důležité, abychom udrželi hospodářský růst, tedy ekonomika rostla o dvě až tři procenta ročně. A další podmínkou je prosazení opatření k omezení daňových úniků,« uvedl premiér.

Z návrhů poslanců KSČM bohužel neprošel jediný. Komunisté chtěli více přidat vysokým školám, na platy zdravotních sester v sociálních zařízeních, a také policistů, na konkrétní dopravní stavbu i na českou část památníku holocaustu v JAR.