Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kolem Paskova se ještě bude jednat

9. 4. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

Kolem Paskova se ještě bude jednat

 

Dohodu o Dole Paskov, kterou v pondělí oznámil ministr financí Andrej Babiš (ANO), je třeba se společností NWR dopracovat, řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) po jednání se šéfem představenstva NWR Garethem Pennym.

Pokud klesnou ceny uhlí, buď podle Mládka vzroste kompenzace státu, nebo se zkrátí těžba v dole. Babiš v pondělí oznámil, že Paskov bude fungovat do konce roku 2017 a vláda poskytne peníze na sociální programy horníků za 600 milionů Kč.

Mládek řekl, že zatím domluvená kompenzace je vyšší, než uváděl Babiš, a to 650 milionů korun. Babiš v pondělí tvrdil, že peníze z rozpočtu by měly směřovat přímo horníkům, a nikoliv do společnosti OKD, která NWR patří a Důl Paskov provozuje. Stát chce dohodu s NWR dokončit do konce dubna, shodli se Mládek a Penny.

»V tuto chvíli jsme se dohodli, že firma NWR přijde s tím, jaký by měl být mechanismus změny té kompenzace, pokud by cena uhlí poklesla, protože jejich pozice je taková, že pokud cena uhlí poklesne, tak buď se musí zvýšit ta kompenzace, anebo snížit doba zaměstnávání horníků, protože to by generovalo větší ztrátu,« řekl Mládek. Podle Pennyho je možné, že by se Důl Paskov naopak provozoval ještě déle, pokud by ceny uhlí vzrostly.

Ministr Mládek poznamenal, že dohoda o mechanismu nebude jednoduchá, protože vláda musí mít notifikaci Evropské komise a musí předložit věrohodné schéma k výpočtu. O případné částce nechtěl spekulovat, bude to předmětem jednání expertní komise. Výsledek by měl být znám v pátek.

»Informaci, že by mohl Paskov fungovat do roku 2017, jsme přijali jako velmi pozitivní,« řekl v úterý Haló novinám Josef Babka, první náměstek hejtmana a předseda klubu zastupitelů KSČM Moravskoslezského kraje. »Vytváří to prostor jak pro vládu, tak pro náš kraj, abychom mohli vytvořit nové pracovní příležitosti pro horníky. Není to jen otázka Paskova, ale celého OKD a navazujících pracovních míst. Vítáme návrh z pera pana Ciencaly - pan Mládek ho převzal – a jestli to bude vylepšené o parametry dohodnuté panem Babišem, bude to ku prospěchu Moravskoslezského kraje. Že se to bude muset dopracovat, je věc druhá, to bude na jednání pana ministra Mládka a ostatních.«

Co o jednání ohledně Dolu Paskov soudí ředitel odboru komunikace a marketingu MPO Milan Smutný, čtěte ve středečních tištěných Haló novinách.