Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komunisté chtějí pomoci vysokoškolákům

 

Komunisté chtějí pomoci vysokoškolákům

 

Předloha KSČM, podle níž se má sociální stipendium vysokoškoláků zvýšit o 480 Kč na 2100 korun měsíčně, prošla ve čtvrtek ve sněmovně úspěšně prvním kolem. Pro zamítnutí, které navrhl Jiří Zlatuška (ANO), hlasovalo ze 150 přítomných jen 40 poslanců, proti 61 - komunisty podpořila polovina ČSSD, pět zástupců TOP 09, po jednom z KDU-ČSL, ANO, a Úsvitu.

Sociální stipendium léta nerostlo a inflace snížila jeho reálnou hodnotu. »Od r. 2007 do r. 2013 inflační tlaky a neustálé zdražování životních nákladů znamenaly pro sociálně slabé studenty a jejich rodiny neustále rostoucí zátěž, kupní síla v zákoně pevně stanovené částky 1620 Kč se do roku 2013 výrazně snížila. V období let 2006 až 2012 míra inflace podle ČSÚ v součtu dosáhla 19,3 %. Pro rok 2013 ministerstvo financí udalo odhad míry inflace 2,1 %,« uvedl Miroslav Grebeníček, který stojí v čele předkladatelů KSČM.

Rusnokova vláda v odmítavém stanovisku odhadla, že zvýšení stipendia o 480 Kč by mohlo zvednout roční náklady asi o 35 mil. Kč. »Argument vlády o údajném zvýšení ročních nákladů je ale nutné kvalifikovaně přezkoumat a s překvapením zjistíme, že oněch potřebných 35 mil. není de facto navýšením, ale pouhým neúplným návratem k rozpočtové hladině o pět let zpátky. Podle údajů samotného ministerstva školství ještě v r. 2010 bylo na sociální stipendia studentů veřejných vysokých škol rozpočtováno 86 mil. a studentů soukromých vysokých škol přes 4 mil., celkem tedy 90 mil. Kč. Od té doby došlo k prudkému snížení výplaty těchto stipendií z 90 na pouhých 50,5 mil. Kč, mluvím o roce 2013. To je pokles o více než 45 %,« reagoval Grebeníček.

Normu podpořil na rozdíl od bývalé úřednické vlády nový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Studium vysokoškoláka stojí cca 9000 Kč měsíčně

Podle propočtu Františka Váchy (TOP 09) bude zvýšený nárok na státní rozpočet asi 16 milionů. »Výsledkem zákona by byla podpora těch, kteří to potřebují a kteří si to skutečně zaslouží, což prokázali tím, že se i přes nepřízeň osudu, finanční tíseň rodičů, rozhodli vzít osud do svých rukou, zvýšit si kvalifikaci náročným studiem na vysoké škole a přispět tak svým talentem k rozvoji naší společnosti,« zdůraznil.

Marta Semelová (KSČM) poukázala na to, že zatímco v r. 2004 studium jednoho dítěte na veřejné VŠ vyšlo asi na 3,5 tis. Kč měsíčně, dnes je to v průměru 9000 Kč. Koleje stojí od dvou po více než 5000 Kč. Stravování v menzách kolem tří tisíc. »Dále skripta, pomůcky, náklady na povinné exkurze a praxe, doprava - to vše znamená pro velkou část rodin studentů neúnosnou finanční zátěž, která některé zájemce, byť talentované, od studia předem odradí, další jsou nuceni studium přerušit či ukončit,« dodala.

Anna Putnová (TOP 09) sdělila, že její strana připravuje zákon o finanční pomoci vysokoškolákům. Komunistickou předlohu označila za velmi odbytou. Kritizovala ji, ale zároveň poukázala na to, že nárok na sociální stipendium mají dnes jen studenti z nejchudších rodin. »Musíte být oboustranný sirotek,« podotkla. Podle ní by se měl okruh lidí, kteří na něj dosáhnou, rozšířit. Proti tomu komunisté při projednávání ve výborech určitě nebudou.

»Jsem ráda, že sněmovna se změnila a návrh a priori neodmítá. Nám opravdu šlo o to, abychom otevřeli problém, který lidi trápí, a otevíráme ho v době, kdy se hlásí studenti na VŠ a kdy bychom měli ukázat, že náš stát má zájem o to, aby mladí mohli studovat a aby těm nadaným studium umožnil,« uvedla Kateřina Konečná (KSČM).

Sedmnáctý listopad se v kalendáři nezmění

KSČM nevyšla snaha vrátit do názvu státního svátku, který připadá na 17. listopad, Mezinárodní den studentstva. Sněmovna to včera odmítla. Sedmnáctý listopad tak zůstane nadále Dnem boje za svobodu a demokracii. Pro zamítnutí bylo 78 ze 140 přítomných poslanců. Proti jich bylo 40 – ke klubu KSČM se přidalo pouze 12 poslanců ČSSD! Nikdo jiný nevyslyšel prosbu Českého svazu bojovníků za svobodu. Otázkou je, proč… Veřejnost, mladá a nejmladší generace budou dál ztrácet povědomí o událostech spojených se 17. listopadem 1939. Možná si to někdo dokonce přeje.