Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komunisté opět navrhnou zrušení zdravotnických poplatků

Ilustrační foto - zdravky.cz

 

 

KSČM v nejbližších dnech opět předloží novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která bude rušit všechny zdravotnické poplatky. Haló novinám to potvrdila stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví a místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru Soňa Marková.

Reaguje tím na čtvrteční rozhodnutí výboru pro zdravotnictví, který přerušil projednávání novely zavádějící šedesátikorunový poplatek za den hospitalizace. »V rámci projednávání tohoto návrhu jsem byla připravena předložit komplexní pozměňovací návrh, který by rušil všechny zdravotnické poplatky. Nicméně poslanci využili možnost, kterou jim dal ministr v demisi Martin Holcát, a přehodili tuto problematiku na nového ministra,« vysvětlila Marková.

Pacienti neplatí za pobyt v nemocnicích, ústavech, léčebnách a lázních od 1. ledna 2014. Stokorunovou platbu zrušil k tomuto datu Ústavní soud se zdůvodněním, že je pro některé skupiny lidí »rdousící«. Ministerstvo zdravotnictví proto předložilo novelu, která stanovuje poplatek 60 Kč za den a osvobozuje od něj děti do 18 let věku. Její projednávání ve zrychleném režimu však vetovali poslanci ČSSD, KSČM a ANO. »Návrh je v rozporu s programem KSČM. Prosazujeme zrušení všech tzv. regulačních poplatků, jejich zavedení považujeme za porušení Listiny základných práv a svobod,« odůvodnila postoj poslanců KSČM Marková.

Debatu o novele ale včera zdravotní výbor na žádost Holcáta odložil na dobu, až se resortu ujme jeho nástupce Svatopluk Němeček (ČSSD). Ten sice se zavedením poplatků v nemocnicích nepočítá a podle koaliční dohody by měl do roka zrušit také poplatek u lékaře a za léky, zachovat však chce devadesátikorunovou platbu na pohotovosti. »Zatím není dokázáno, že i poplatek za pohotovost je regulačním nástrojem. Jsme přesvědčeni, že nesystémové poplatky je potřeba zrušit a nahradit je jiným nástrojem, který zabrání zneužívání péče, zároveň ale nebude v neprospěch pacientů, pro které by další navýšení spoluúčasti mohlo být bariérou přístupu ke zdravotní péči,« uvedla Marková.

Příliš liberální návrh

Poměrně velkou diskusi si na jednání zdravotního výboru vysloužila další norma novelizující zákon o veřejném zdravotním pojištění týkající se přeshraniční péče. Ta sjednocuje české právo s unijním v možnosti pacientů léčit se v zahraničí a podstoupit tam operaci s úhradou od zdravotní pojišťovny. Výbor sněmovně doporučil novelu schválit včetně pozměňovacího návrhu, který předložila skupina poslanců. Ten omezuje přílišnou liberálnost ministerské předlohy.

»Ostatní země EU, které rovněž musí provést implementaci evropské směrnice, se k normě nepostavily tak liberálně jako česká vláda a některé věci si ve snaze zabránit vysávání svého veřejného zdravotnického systému regulují,« uvedla Marková. Zatímco vládní předloha říká, že vláda »může vymezit« hrazenou přeshraniční službu, za kterou se poskytuje náhrada nákladů, poslanecký návrh to mění na »vymezuje«. »Systém veřejného zdravotního pojištění není zrovna v dobré kondici a především zdravotní pojišťovny se obávají toho, že by docházelo k zbytečnému nárůstu hrazení z veřejného zdravotního pojištění. I když je naším cílem spokojený pacient, bez určitých regulací nelze tento systém otevřít tak, jak to předpokládá ministerstvo zdravotnictví,« dodala stínová ministryně.

Náhrada nákladů na hrazené přeshraniční služby, které budou vymezeny v nařízení vlády, může být podmíněna udělením předchozího souhlasu příslušné zdravotní pojišťovny.