Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komunisté Sobotkovu vládu nepodpoří

18. 2. 2014

Sobotkova vláda dnes požádá o důvěru. ILUSTRAČNÍ FOTO – archiv soc. dem.

 

 

Poslanci KSČM vládu ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL dnes ve sněmovně při hlasování o důvěře nepodpoří. Budou však aktivní, rozhodně při rozhodování o Sobotkově kabinetu neodejdou z jednacího sálu.

Našemu listu to včera sdělil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. »Bude to aktivní nepodpora,« dodal. Klub se už zabýval personálním složením kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) a také diskutoval o konkrétních bodech programového prohlášení vlády, které poslanci dostali už minulý týden. »Vidíme tam sice drobné shody s naším programem, ale Výkonný výbor ÚV KSČM nám doporučil vládu Bohuslava Sobotky nepodpořit. O tom, jak to konkrétně provedeme, se budeme domlouvat na klubu v úterý ráno před začátkem jednání sněmovny,« informoval Kováčik.

Vláda slibuje podporu podnikání a trhu práce, lepší fungování státní správy a udržení sociálního smíru. Bude chtít zlepšit výběr daní, zvýšit zdanění hazardu. Počítá i s vyšší valorizací penzí už od příštího roku a růstem minimální mzdy. Chce skoncovat s Nečasovou důchodovou reformou - komise expertů by měla připravit návrh nové důchodové reformy. Jejím cílem je také zajistit ekonomickou stabilitu veřejného zdravotnictví. Počítá s pravidelnou valorizací platby za státní pojištěnce, rušením poplatků u lékaře a za recept, nezaváděním poplatku v nemocnici. Zůstane jen poplatek za pohotovost. Snížit se má DPH za léky a posílit dozor státu nad toky zdravotního pojištění. Nezní to snad sympaticky?

Hesla tam jsou, ale chybí řešení

»Nejsme-li součástí vládní sestavy, je logické, že ji podporovat nebudeme, ani nemusíme. Ale je důležité občanům sdělit, co už v této fázi na programových představách koalice kritizujeme,« reagoval na otázku místopředseda ÚV KSČM, poslanec Jiří Dolejš. Komunisté kritizují koncepční neucelenost programu a chybí jim především realizace. Koalice v programu podle slov Dolejše dokonce couvla od koaliční smlouvy, je ještě méně konkrétní. Kritizoval, že některé věci si nová vláda do programového prohlášení vůbec nedala. Když se uzavírá kompromis, sporné věci se buď dohodnou, nebo se dají pryč, uvedl Dolejš.

Bohužel jde o podstatné věci: daně, tzv. církevní restituce, řešení budoucnosti penzijního systému. »Hesla tam jsou, ale není tam řešení, což nám pochopitelně nestačí,« zdůraznil. Tikající bomba bude podle něj asi v tom, jak sliby naplnit a najít na ně v eráru peníze. »Návrh státního rozpočtu na rok 2015 bude prubířským kamenem. Ukáže, zda tato koalice stojí pouze na řečech nebo i promyšlených řešeních,« prohlásil Dolejš.

Program vlády je jen slepenec

Předseda ODS Petr Fiala považuje plány vlády za slepenec rádoby populárních opatření, který dohromady nebude fungovat - byť jednotlivá opatření mohou působit populárně. Vadí mu, že Sobotkův tým nepřináší návrhy, které by mohly snižovat nezaměstnanost. Nesouhlasí s plánem vlády zvyšovat minimální mzdu, zavádět registrační pokladny a omezovat výdajové paušály pro OSVČ. »Receptem je liberalizace pracovního trhu, částečné pracovní úvazky, daňové úlevy pro ty, kteří zaměstnávají dlouhodobě nezaměstnané,« tvrdí Fiala.

»Vláda může splnit své programové prohlášení, může se chovat rozpočtově zodpovědně, ale není možné oboje současně,« je přesvědčen exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Úsvit dá vládě zelenou v případě, že se zaváže podpořit návrh zákona o obecném referendu – ale nejen formálně. I když však opozice řekne »Ne!« Sobotkově týmu, jeho existence rozhodně ohrožena není. Vládní koalice totiž disponuje 111 poslanci z dvousetčlenné sněmovny. Jak už avizovali šéfové koaličních klubů, všichni budou »na značkách« a všichni budou hlasovat pro vládu. To ovšem neznamená důvěru jednou provždy. Zažili jsme to naposled u Nečasovy vlády, která se na počátku chvástala silou 118 mandátů. Ta Sobotkova už od svého vzniku dává vědět, že koalice je to křehká, zejména kvůli vydírání lidovců.

Prezident promluví k poslancům

Dnešního jednání sněmovny se zúčastní prezident republiky Miloš Zeman. Před hlasováním promluví o vizi ČR, což chce spojit s rozborem programu Sobotkovy vlády. Zeman už dříve pochválil cíle, které vládní strany vložily do koaliční smlouvy. Vyjádřil ovšem pochyby o jejich financování. Chce mluvit také o nezaměstnanosti, kterou považuje za velký problém. V neděli v Hovorech z Lán řekl, že se v ČR trestuhodně podceňuje. »Nezaměstnanost se neřeší aktivní politikou zaměstnanosti v rámci ministerstva práce, ta se řeší investicemi v rámci ministerstva průmyslu,« uvedl. Nezaměstnanost podle něj není jen ekonomický problém, ale je to i ponížení člověka a ztráta lidské důstojnosti. Věnovat se bezesporu bude i dalším věcem.

Ostatně Zeman je v návštěvách sněmovny (i Senátu) mnohem aktivnější než jeho předchůdci. Ve sněmovně bude potřetí. Poprvé přišel loni asi dva měsíce po uvedení do úřadu, pak v srpnu před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě. Jeho předchůdce Václav Kalus navštívil dolní komoru za 10 let svého prezidentování pouze dvakrát. To Zeman stihl ani ne za rok působení na Hradě. Václav Havel navštívil sněmovnu za dvě svá volební období osmkrát.

Vláda musí předstoupit do 30 dnů po svém jmenování (bylo 29. ledna) před poslance s žádostí o důvěru. Ti hlasují po jménech, k vyslovení důvěry stačí nadpoloviční většina přítomných poslanců. Před dnešním hlasováním vystoupí pochopitelně premiér Bohuslav Sobotka, příspěvky už také avizovali zástupci opozice. Diskuse může být dlouhá.

Na závěr malá zajímavost: Aby sněmovna mohla hlasovat, musí být v sále aspoň 67 poslanců. Pro získání důvěry by teoreticky mohlo stačit i pouhých 34 hlasů.

Pokud by kabinet dnes důvěru sněmovny nezískal, podal by demisi a prezident by jej pověřil vládnutím do jmenování kabinetu nového. V krátké historii samostatné ČR nezískal důvěru poslanců pouze první kabinet Mirka Topolánka (ODS) v říjnu 2006 (ta druhá v lednu 2007 získala důvěru jen kvůli neúčasti dvou odpadlíků ČSSD při hlasování – Pohanky a Melčáka), a pak úřednická Rusnokova vláda v srpnu 2013.