Jdi na obsah Jdi na menu
 


Končí ostudná kapitola zdravotnických poplatků

30. 12. 2014

 

 

Od 1. ledna 2015 se ruší třicetikorunové poplatky za návštěvu lékaře a za recept v lékárnách. Vydržely sedm let. Nadále se bude platit devadesátikorunový poplatek na pohotovosti.

Komunisté se se zdravotnickými poplatky nikdy nesmířili a od jejich zavedení se několikrát pokoušeli o jejich zrušení. »Neslavná kapitola s tzv. regulačními poplatky ve zdravotnictví naštěstí končí a s nimi i celý několikaletý ostudný proces od jejich násilného prosazení v roce 2007 - jako typického přílepku k zákonu o stabilizaci veřejných rozpočtů - až po začátek roku 2015, kdy skončí téměř všechny poplatky. Od samého počátku bylo jasné, že nejsou regulační, protože se nevracely do systému zdravotnictví, ale staly se příjmem těch, kteří je vybírali,« řekla našemu listu stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková (KSČM).

Zdůraznila, že cílem jejich zavedení bylo jediné, aby si pacienti zvykli na to, že za zdravotnictví se platí. Ve stejné době totiž podle ní nastalo bezuzdné »tunelování« veřejného zdravotního pojištění. Připomněla nejen stropy na nejbohatší příjmy, ale také zmrazení plateb za státní pojištěnce, zvýšení DPH či úpravu kurzu koruny.

»Když k tomu připočteme důsledky ekonomické krize se zvyšující se nezaměstnaností a zároveň oprávněně stoupající finanční nároky na moderní medicínu, byl programově vytvářen tlak nedostatku peněz v systému. Poplatky tak měly občanům jasně sdělit, že zdravotní péče nemůže být pro každého stejná. Ten, kdo má více peněz si zaplatí lepší pojištění, nadstandardní péči, vybere si operatéra a nebude muset čekat v čekárně s těmi méně majetnými,« uvedla Marková. Neexistuje totiž podle ní žádná skutečně seriozní analýza, která by dokazovala, že poplatky přinesly něco dobrého. Právě naopak. »Pokud se konečně podaří zrušit i poplatek za pohotovost – a KSČM má legislativní návrh připraven ve sněmovně – bude to zcela jistě jedna z nejlepších zpráv pro pacienty,« věří stínová ministryně.

Pokud vás zajímají podrobnosti o historii zdravotnických poplatků, čtěte úterní tištěné Haló noviny.