Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konec jednoho nesmyslu české pravice

24. 10. 2014

Ilustrační FOTO - www.nemocnice-pardubice.cz
 

Třicetikorunové poplatky u lékaře a za recept se co nevidět stanou minulostí. Předloha, která je od příštího roku ruší, ve středu prošla hladce horní parlamentní komorou. Zachovány zůstanou jen platby za návštěvu pohotovosti. I ty chtějí komunisté zrušit.

Zdravotnické poplatky zavedla před šesti lety vláda Mirka Topolánka (ODS) s cílem regulovat návštěvy pacientů s banálními chorobami. Podle kritiků však poplatky tento cíl nesplnily. »Související administrativní i finanční zátěž, dopadající jak na lékaře, tak na pacienty, neodpovídá přínosům poplatků a nakonec neplní ani cíle, pro které byly zavedeny,« prohlásil před senátory ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Za opodstatněnou prý považuje pouze devadesátikorunovou platbu na pohotovosti, s jejímž zrušením proto předloha nepočítá. »Tento poplatek má především zaručit, že pohotovostní služby nebudou sloužit jako pohodlná náhrada využívání služeb praktických lékařů a specialistů mimo běžné ordinační hodiny,« uvedl Němeček. KSČM s tímto tvrzením nesouhlasí, zachování poplatku na pohotovosti považuje za nesystémové. »Zachování existence regulačního poplatku za pohotovostní služby může mít za následek větší zneužívání zdravotnické záchranné služby, jejíž náklady jsou pro systém veřejného zdravotního pojištění ale i pro zřizovatele mnohem větší,« uvedla při projednávání zákona ve sněmovně stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková. Novela z dílny KSČM, která počítá se zrušením všech zdravotnických poplatků, zatím čeká na své projednání ve sněmovně.

Vládní předloha zachovává ochranné limity pro pacienty, započítávat se do nich ale mají nově jen doplatky za léky. KSČM ve sněmovně neprosadila návrh, aby zahrnovaly i platby na pohotovostech, nebo aby se limity snížily na polovinu, a byly tedy pro pacienty výhodnější.

 

Senát schválil také zákon o regulaci zdravotnických prostředků, který by měl zavést jednotný registr bezpečných a účinných prostředků. Důvodem je mimo jiné jejich přehlednější úhrada. Novela počítá s tím, že tyto prostředky budou moci vydávat pacientům i někteří odborní lékaři, kteří budou mít smluvní vztah se zdravotní pojišťovnou. Zdravotnické prostředky nejsou v ČR jednotně regulovány, sériově se jich vyrábí zhruba šest tisíc. Jsou to krycí materiály, stříkačky, jehly, inkontinenční pomůcky nebo prostředky pro lidi s vývodem z vnitřního orgánu. Ke zdravotnickým prostředkům se řadí i glukometry, berle, invalidní vozíky, nitrooční čočky a sluchadla. Ročně se jich v ČR vydá za 40 miliard korun.

Recepty nadále papírové i elektronické

Zavedení povinnosti předepisovat lékařské recepty výhradně elektronicky se odkládá na rok 2018. Počítá s tím novela zákona o léčivech, kterou rovněž schválil Senát. Nadále by tedy měl platit současný stav, kdy může být recept po dohodě s pacientem buď v listinné, nebo v elektronické podobě.

Drtivá většina receptů je nyní v papírové formě. Papírových je zhruba 70 milionů ročně, zatímco elektronických jen asi jeden milion. Elektronický recept má být kvůli evidenci nadále povinný pro léčivé přípravky s obsahem marihuany.

Všechny tři ve středu schválené normy nyní směřují na Hrad k podpisu prezidentem republiky.