Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konec ostudných poplatků!

2. 7. 2014

FOTO - archiv
Soňa Marková: Jediným smyslem poplatků bylo, aby si lidé navykli na to, že za zdravotní péči se platí.

Pacienti nebudou muset od ledna příštího roku platit 30 korun za návštěvu lékaře ani poplatek v lékárně. Dál se ale bude platit 90 Kč na pohotovosti. Návrh ve středu schválila vláda, nyní jde do Parlamentu České republiky.

»Jsem rád, že se nám podařilo již po pěti měsících fungování vlády tento nespravedlivý symbol bezohledné politiky pravicových vlád na vládni úrovni zrušit a věřím, že náš návrh podpoří i Poslanecká sněmovna a Senát,« komentoval rozhodnutí kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

I stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková vnímá zrušení poplatků jako historické vítězství levice. Od samého počátku byly poplatky podle ní neobhajitelné. »Dnes lze naprosto jasně dokázat, že nijak nezkvalitnily zdravotní péči v ČR. Jejich jediným smyslem bylo, aby si lidé navykli na to, že za zdravotní péči se platí,« řekla Haló novinám Marková, podle níž pravice chystala plnou privatizaci a komercializaci zdravotnictví a poplatky byly jakousi dělostřeleckou přípravou v této strategii.

Marková si nicméně nemyslí, že je vyhráno zcela. Obává se, že o osud poplatků bude muset být svedena ještě jedna bitva - ve sněmovně. »Řada zákonodárců z řad vládní koalice dávala otevřeně najevo, že je proti zrušení poplatků. Bude tedy velmi zajímavé sledovat, jak se při hlasování ve sněmovně nakonec zachovají,« uvedla Marková, podle níž bude hodně záviset na ČSSD, jak moc bude na koaliční partnery tlačit, a jak důrazně jim naznačí, že případný neúspěch návrhu ve sněmovně může vést k pádu vlády.

Z poplatků zavedených pravicovými kabinety tak zbývá už jen poplatek na pohotovosti. Ten vláda zrušit nehodlá. Marková si však myslí, že by padnout měl. »Je známo, že ani na pohotovosti poplatek nijak nesnížil její využívání, takže regulační funkci nemá. Naopak, nikdo nedokáže vyčíslit, kolik lidí kvůli poplatku pohotovost raději nevyhledalo, čímž si přivodili komplikace, jejichž léčení pak ve výsledku stálo celý zdravotní systém více, než by stál včasný zásah na pohotovosti,« řekla našemu listu Marková, která upozornila, že návrh KSČM na úplné zrušení všech poplatků, včetně toho na pohotovosti, leží již od února ve sněmovně – bez jakéhokoli zájmu ostatních stran, včetně sociální demokracie, ho projednat.

Pravice argumentuje, že konec poplatků finančně destabilizuje české zdravotnictví. »Výpadku v příjmech se nemusejí obávat ani lékaři a lékárny, zrušené poplatky jim budou kompenzovány,« řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Výpadek z výběru regulačních poplatků pokryjí konkrétně navýšené odvody státu. Letos ve druhém pololetí to je navíc 2,1 miliardy korun, dostanou je nemocnice. Příští rok za obě pololetí to bude navíc 4,2 miliardy, vedle nemocnic tak mohou dostat kompenzaci ambulance a část lékáren. S tím souhlasí i Marková, která navíc upozornila, že lékárny ani žádné kompenzace nepotřebují. »Poplatek v lékárnách byl od počátku ten vůbec nejnesmyslnější. Došlo jen k tomu, že velké lékárenské řetězce tento poplatek využívaly v konkurenčním boji s malými lékárníky - pacientům ho odpouštěli jako věrnostní bonus, čímž nastoupily cestu k monopolizaci. Takže zrušení poplatku jen zachrání mnoho malých soukromých lékáren, které nejsou součástí nadnárodních korporací,« poukázala Marková na málo diskutovaný důsledek zrušení poplatků.

Regulační poplatky zavedla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka. Stokorunové platby v nemocnicích zrušil již před časem Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.