Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konečná řádila v Ostravě:

 

Konečná řádila v Ostravě: My jsme chtěli referendum už v době, kdy Okamura ještě vydělával na turistech! Republiku rozkradli, to je výsledek 30 let kapitalismu!

01.05.2019 21:23

REPORTÁŽ Čtyři pracovní dny v týdnu! Nejsme potravinově soběstační! „Kolik se dřív postavilo bytů, dokonce měst? A co nyní?“ Na prvomájovém setkání KSČM v Ostravě se vystřídala řada řečníků. Mezi nimi i europoslankyně Kateřina Konečná. Ta si nebrala servítky nejen vůči EU, ale tentokrát tvrdě stírala i další kandidáty do evropských voleb. Ani tady na setkání nepřišli jen komunisté nebo sympatizanti. Jenže zatímco v Praze lidé chodili s transparentem „Rudé zrůdy“ a další měli pepřový sprej, v Ostravě se vedla diskuse jinak.

Konečná řádila v Ostravě: My jsme chtěli referendum už v době, kdy Okamura ještě vydělával na turistech! Republiku rozkradli, to je výsledek 30 let kapitalismu!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná na prvomájovém posezení v Ostravě

 

Anketa

Chcete, aby Babiš skončil za Čapí hnízdo v kriminále?

 
12%
 
78%
hlasovalo: 9593 lidí

 

Žádné transparenty ani mávátka. Letos se ostravští komunisté obešli sice bez průvodu, ale 1. máj oslavili v restauraci Na Plynární. Do budoucna ovšem nevylučují, že do ulic opět vyrazí. Než přišli hlavní řečníci, byl čas na vzpomínání. „Do roku 2002 jsem pracoval na Nové huti a tam se pořádaly 1. máje každý rok, na to jsme se těšili. Někdy byly deště i sníh. Ale vzali jsme si něco na zahřátí a bylo veselo,“ hovořil o časech minulých František Žáček z Ostravy. Komunistou je od roku 1961 a po revoluci názory nezměnil. „Užil jsem si i od spolupracovníků… bylo to plné emocí. Své jsem si prošel. To byl velký tlak. Přitom od lidí, kteří by si ani nemuseli tak vyskakovat,“ podotkl. Že KSČM podporuje současnou vládu Andreje Babiše, mu nevadí. „Lidi jsou rádi, že se podporují sociální věci více než před čtyřmi nebo pěti lety. Zvedli důchody, starší lidé jsou spokojení. O bydlení ale nemluvím. Já, když jsem kdysi dostal byt, tak jsem musel podepsat, že ještě jedenáct let budu u podniku. A dneska? Ani byt a zaměstnání vůbec,“ popisoval pro ParlamentníListy.cz.  

Bratr pana Žáčka Antonín není členem KSČM, přesto chválí to, že komunisté vládu podporují. „Tato strana se lidí zastává a nehledí jen na sebe. Preference nejsou nejlepší, ale uvidíme, jak to bude dál. V politice jsou dravci, kdo má ostřejší lokty, dostává se do čela,“ uvedl Antonín Žáček, který také odmítá, že by Babišovy kauzy měly být důvodem pro obměnu kabinetu. „To jsou vymyšlené kauzy, tlaky, jen aby Babiš odešel z vlády. Protesty jsou bezvýznamné. Situace se uklidní. Paní Benešová už ve vládě byla a k žádnému ohrožení demokracie nedošlo,“ uvedl.

Juroška: Čtyři pracovní dny v týdnu

„Již vzhůru psanci této země… poslední bitva vzplála, dejme se na pochod, internacionála je zítra lidský rod…,“ znělo z reproduktorů na začátek programu. Pak se chopil mikrofonu Martin Juroška, předseda místní organizace. „Je to 130 let, co se naši předchůdci rozhodli, že si tento den budeme připomínat Svátek práce. Dvě základní věci. Tou první je fakt, že pracujícím nikdy nedá nikdo nic zadarmo. Všechny výdobytky si museli vybojovat a mnohdy i velmi krvavě vybojovat,“ uvedl Juroška, který připomenul osmihodinovou pracovní dobu, nemocenskou či dovolenou. „Pokud nebudeme ostražití a nebudeme bojovat dál, můžeme tato práva také ztratit,“ varoval a připomenul historické momenty. „Kdykoli chceme vybojovat něco takového jako zkrácení pracovní doby, ozvou se ti, kteří shromažďují obrovské bohatství, že to není možné, že celý systém zkolabuje. Slušelo by nám, kdybychom to dokázali zkoordinovat třeba i v rámci demonstrací na čtyři pracovní dny v týdnu. Společnost na to ekonomicky má. Klidně bychom do toho mohli jít. Jen by se opět ozvala ta samá písnička, že systém zkolabuje,“ popisoval.

 

Pracující si podle něj zaslouží mít větší podíl z bohatství. „Třeba s nějakým takovým poselstvím vyjdeme do ulic. Uspořádali jsme povedenou akci k výročí vstupu do NATO. Napadají mě další akce, které bychom mohli pořádat na veřejnosti. Napadá mně… byty OKD: ti, kteří se zadarmo dostali k bohatství, neustále zvyšují lidem nájmy, vytahují z nich více a více peněz, vytahují více peněz od státu. Druhé téma, které by mohlo být zajímavé a můžeme o tom diskutovat, uspořádat něco podobného k 17. listopadu. Ne nostalgickou akci, ale bilanci, co kapitalistický systém dosáhl během 30 let. Byli jsme potravinově soběstační, už nejsme. Kolik jsme vyprodukovali prasat, kolik je jich nyní, kolik je nyní vajec, hovězího,“ popisoval Juroška. „Kolik se dřív postavilo bytů, dokonce měst? A co nyní? Je potřeba, abychom lidem otevírali oči,“ vzkázal Juroška. 

Komunista a antikomunista u jednoho stolu. V pohodě

Pak už hrála muzika a debaty pokračovaly. Čekalo se na vystoupení dalších řečníků. Ivan Pětvalský, člen KSČM, poznamenal, že sám nemá problémy s tím, že je komunistou. S lidmi se prý dokáže domluvit. A to i s těmi, kteří mají názory úplně jiné. A to se mu podařilo překvapivě hned dokázat. Jeho kamarád Jiří Gamanský, který se setkání také účastnil, s ním totiž politicky jaksi nesouhlasí. Vůbec. „Tato strana se nevyrovnala veřejně s minulostí. Název ať si nechají, to není o tom, jak se kdo jmenuje, ale co v minulosti dělali. S tím se tato strana nevyrovnala, alespoň podle mých představ.“

„Jejich filozofie… oni ji veřejně neprohlašují, ale je vidět, že v lidech je. Nevyjadřují se k tomu, zda s ní souhlasí, nebo nesouhlasí. Mluvím o tom, že cílem je násilné převzetí moci. O tom svědčí i píseň Internacionála. Moc mohu převzít, ale demokratickým způsobem. S tím se tato strana nesrovnala,“ uvedl. A Ivan Pětvalský už reagoval: „Každá vláda měla za sebou resty, které se snažila ututlat. Vždycky byly problémy. Mně se líbilo na komunistické straně, že dělala něco pro mládež. Kdysi byly bezplatné kroužky, půjčky pro mladé. Každý režim měl své mouchy. Já jsem vyrostl jako socialistické dítě, šel jsem na internát, do učiliště, pak vojna… na učilišti jsem měl Svazarm, střílel jsem z malorážky, všechno bylo zdarma. Dnes mladí nemají co dělat, jen si hrají s mobilem.“ Gamanský ovšem oponoval, že každá doba přináší možnost seberealizace. „Tehdy byla možnost seberealizace podložená politickými zájmy,“ podotkl.

Komunista a antikomunista na pivu. Foto: Daniela Černá

Dalším řečníkem na prvomájovém setkání byl poslanec Leo Luzar. „Nenechme to tak je heslo, se kterým jde KSČM do voleb,“ uvedl. Po Evropské unii chtějí komunisté požadovat změnu. „Nenechme to tak je signál do Evropské unie, že jsou národy a státy, které mají docela velký problém s tím, jak EU dnes funguje, důraz na to, že existuje něco jako V4, že existují národní státy, kterým hanlivě říkají postkomunistické země, které ale také chtějí mít své místo v EU. Je to signál k tomu, že bychom chtěli mít srovnatelné mzdy a platy, signál, že bychom chtěli, aby sociální dávky, příspěvky a důchody byly srovnatelné,“ popisoval Luzar s tím, že problém je Lisabonská smlouva. „Naše kandidátka se poskládala z levicových subjektů,“ dodal také věcně.  

Poslanec Leo Luzar na prvomájovém setkání v Ostravě. Foto: Daniela Černá

Lídryní pro nadcházející volby je Kateřina Konečná. Ta na setkání rozdávala materiály a v proslovu řekla i toto: „Každý, kdo do práce chodí, ví, že je setsakramentsky za co bojovat. Nedodržování zákoníku práce, to, že za práci nedostáváme zaplaceno, co bychom zasloužili, že máme třikrát nižší mzdu, než je třeba v Německu, ale pracujeme ze všech států EU téměř nejdéle, je ostuda vlád, které nám tu vládly do této chvíle. Já myslím, že právě tím, že jako komunisté nezapomínáme, co pro nás práce je, ukazujeme jim červenou kartu. Jim je to jedno. Oni republiku za třicet let rozprodali, rozkradli. Jediné, co zbylo, je, že třou bídu s nouzí pracující lidi. To je výsledek kapitalistické společnosti, do které nás před třiceti lety uvrhli. Nevzdáváme to, nepřestaneme bojovat. Nepřestaneme bojovat do poslední chvíle,“ popisovala Konečná s tím, že komunističtí poslanci se umějí lidí zastat.

Na prvomájovém posezení. Foto: Daniela Černá

Takhle by to nešlo, nejdřív sociální věci a pak teprve zbraně

Europoslankyně zmínila, že ve všech volebních programech chtějí dávat kandidáti peníze na zbrojení. „Jsme to jediní my, komunisté, kteří říkáme: vyřešte si sociální otázky v EU, pojďme dát peníze do důstojné evropské mzdy, nejen minimální, ale té, ze které se dá žít, a pak se pojďte bavit o tom, že si chcete hrát na vojáčky. I proto je důležité, aby komunisté měli silnější postavení,“ uvedla. Zmínila, že je potřeba osekat pravomoci Evropské komise. „Chceme, aby vy jako občané jste měli v rámci evropské iniciativy jasně dáno, že se můžete vyjadřovat k věcem, které Evropská unie navrhuje a schvaluje. Chceme, aby byla vrácena zpět část suverenity členským státům a našim národním parlamentům,“ popisovala.

A kde na to vezmeme? „Z této republiky, ale i z celé EU se vyvádí trojnásobek státního rozpočtu České republiky každý rok do daňových rájů mimo země Evropské unie,“ popisovala. „Když zdaníme ty, kteří tady neplatí za to, že čeští občané pro ně pracují, když zdaníme banky, ty, kteří vyvádějí prachy svým matkám, budeme mít dostatek peněz na to, abychom nejen přidali důchodcům, a to nejen o devět stovek, ale abychom mohli zvýšit minimální mzdu, mohli přidat maminkám na mateřských dovolených a mohli žít jako normální lidi, kteří si to zaslouží,“ zvyšovala už hlas Konečná. Velký potenciál vidí v tom, že bude větší zastoupení komunistů v Evropském parlamentu. „Když nepůjdeme k volbám, dáme šanci Teličkům, Štětinům, Pospíšilům a dalším, aby tam Českou republiku zastupovali. A to si myslím, nikdo z vás nechce. Tito lidé buď neudělali nic, nebo tolik škody např. ve vztahu k Rusku a východním státům jako pan Štětina, že jim musíme vystavit stopku.“

Fotografování s europoslankyní. Foto: Daniela Černá

„Začíná se projevovat nárůst populistů, kteří slibují, mají pocit, že oni mají ve všem pravdu a oni jediní jsou reformátoři EU. Uvědomte si, že paní Le Penová nebo pan Salvini, které tady vodí pan Okamura, nikdy nebudou hlasovat za zájmy Čechů,“ varovala Konečná. „Když vám někdo říká, jak jediný Okamura je ten nejlepší a svatý, tak já vám říkám, že my jsme navrhovali zákon o referendu v době, kdy Okamura vydělával na čínských turistech a my jsme ti, kteří dokážou přesvědčit naši politickou skupinu, aby pomohla Čechům. Nenaskakujme na laciný populismus, všichni bychom se mohli divit, co z něho bude…“